Главна / Вести / Србија / Подршка Немачке јачању региона Западног Балкана и бржој ЕУ интеграцији

Подршка Немачке јачању региона Западног Балкана и бржој ЕУ интеграцији

Немачка ће током председавања Европској унији  подржати  јачање регионалних економских интеграција и успостављање чвршћег оквира за сарадњу Западног Балкана и Европске уније, договорено је на видео конференцији председника ПКС Марка Чадежа са немачким министром привреде и енергетике Петером Алтмајером и послаником Бундестага Јоахимом Фајфером.

Председник ПКС Марко Чадеж и савезни министар за привреду и енергетику Савезне Републике Немачке Петер Алтмајер сагласили су се о значају јачања економске сарадње између земаља Западног Балкана, јер је то најбржи пут до чврстих међусобних односа у региону, што води ка бржој интеграцији региона у јединствено тржиште Европске уније.

Током председавања Немачке Европској унији, неколико кључних  догађаја и форума допринеће геостратешком позиционирању региона и његовом представљању као јединствене инвестиционе дестинације, захваљујући дијалогу са доносиоцима одлука, владама земаља западнобалканске шесторке и подршци Немачке.
Шест привредних комора Западног Балкана окупљених у асоцијацији Коморски инвестициони форум западнобалканске шесторке (КИФ ЗБ6), организоваће инвестициону конференцију у Немачкој, најавио је председник ПКС, указујући да услед глобалне пандемије бројне немачке и европске компаније настоје да оптимизују своје ланце снабдевања и у томе видимо шансу за регион Западног Балкана. Веома је важна и подршка Немачке формирању Пословног савета КИФ ЗБ6 на Самиту Западног Балкана који се у оквиру Берлинског процеса ове године одржава у Софији и који ће окупити 20 највећих привредника региона, указао је председник ПКС.

Сарадња привредних комора земаља Западног Балкана, удружених у Коморски инвестициони форум, у економском смислу усмерена је на стварање регионалног економског простора заснованог на пуној имплементацији четири слободе на којима почива Европска унија, а у политичком смислу учвршћује интеграцију региона кроз формулисање заједничког интереса, чиме се даје додатни подстицај процесу придруживања Европској унији, указао је Чадеж.

Немачки министар Алтмајер истакао је значај наставка сарадње комора западнобалканске шесторке, идентификовање проблема и отворених питања, како би се што ефикасније дошло до прагматичних решења. Редовни састанци председника комора земаља Западног Балкана са кључним доносиоцима одлука у Европској унији, допринели би успостављању оквира за континуитет чвршће сарадње региона и ЕУ, поручио је Алтмајер.

Посланик у немачком Бундестагу, Јоахим Фајфер је поручио да ће се председавање Немачке Европској унији искористити да се предузму конкретни кораци како би се испунили постављени циљеви и отклониле баријере у региону, што је задатак не само за Немачку него и за све друге будуће председавајуће ЕУ.

Check Also

Петковић: Изрицање једномесечног притвора Петровићу и Обреновићу, наставак насиља приштинског режима над Србима

Изрицање једномесечног притвора Радошу Петровићу и Душану Обреновићу, које је КФОР насумично и неосновано задржао …