Главна / Вести / Србија / Сутра почиње нова школска година, на КиМ ће мало каснити

Сутра почиње нова школска година, на КиМ ће мало каснити

Нова школска година почиње сутра, 97 одсто родитеља определило се да им деца прате наставу у школи, а само три одсто изјаснило се да желе да им деца остану код куће и прате наставу на даљину.

Због епидемије вируса корона, предстојећа школска година биће специфична. Часови ће трајати 30 минута, а ђаци ће у школу морати да долазе са маскама. За оне који због болести не могу да носе маске обезбеђени су визири.

По препоруци Кризног штаба за сузбијање ковид 19, обељења која имају више од 15 ученика деле се у две групе.

Министар просвете Младен Шарчевић каже да у 38 одсто школа у Србији одељења неће морати да се деле јер су у питању мале школе – сеоске школе, у пограничним подручјима, на КиМ, школе мањина.

У 27 одсто школа одељења ће делимично да се деле, а само у 25 одсто школа морају сва одељења да се деле. “То је око 300 школа где ће одељења морати да се деле, то су градске школе. Свака школа је направила за себе формулу, за рад боравка, за запослене”, рекао је Шарчевић за ТВ Пинк.

Он је навео да ће почетак наставе “мало каснити на КиМ”, јер се ради по образовном систему Србије, а актуелна власт у покрајини није кооперативна.

Појашњава да је за децу која због болести не могу да носе маске обезбеђено 10.000 визира, као и да су обезбеђена средства за дезинфекцију и хигијену учионица.

Због адаптације и грађевинских радова било је потешкоћа у планирању наставе у 192 школе, а Шарчевић наводи да је у последње четири школе и тај проблем решен прошле недеље.

Упитан како ће се школа односити према родитељима који кажу да њехова деца неће носити маске и да им нико неће мерити температуру министар је рекао “да то не може да прође”.

“Основна школа је законом обавезна. Ви можете рећи моје дете неће у школу да иде, бићете опомињани, платићете казне, а постоји и изузеће из породице. Нико није изнад државе”, навео је он.

Истиче да су дате различите опције, али да мере морају да се поштују.

За ученике чији су се родитељи определили да прате наставу од куће оцењивање мора бити у школи. Ти ђаци ће долазити у школу на проверу знања у заказаном термину.

Извор: Танјуг

Check Also

Чадеж: Покренућемо нову регионалну онлајн платформу за фирме

Председник Привредне коморе Сбије Марко Чадеж најавио је данас да ће на предстојећем самиту Западног …