Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Поручио сам Лајчаку да је циљ Србије формирање Заједнице српских општина

Вучић: Поручио сам Лајчаку да је циљ Србије формирање Заједнице српских општина

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је на Бледу имао отворен и искрен састанак са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог између Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, којем је захвалан што говори о нормализацији односа, јавља Тањуг.
Вучић је новинарима на Бледу рекао да је Лајчаку рекао који су циљеви Србије, а то је, додаје, пре свега испуњавање Бриселског споразума, односно формирање Заједнице српских општина.

“Веома поштујем што Лајчак говори о нормализацији односа. Та нормализација односа је и правно и политички другачија од онога што говори Приштина и неки други”, рекао је Вучић.

Говорили су, додаје, и о компромисном решењу између Београда и Приштине, како доћи до тог решења, како да се Србија избори за своје интересе, како Србију увести у ЕУ и како обезбедити грађанима Србије да буду успешнији.

Приметио је да се сваки политички разговор на крају сведе на економију те је, истиче, и тема која се највише провлачила данас на Бледском форуму била управо економија.

Вучић је навео да се говорило о томе како ће напредне економије имати пад од 10 одсто, земље централне Европе од шест одсто, док ће, каже, Србија имати најбољу економију у Европи.

Меркел ме охрабрила пред Вашингтон и Брисел

Председник Србије пренео је новинарима на Бледу да је имао данас одличан телефонски разговор са немачком канцеларком Ангелом Меркел, као и да га је охрабрила пред пут у Вашингтон и Брисел.

Дуго нисмо имали такав разговор један на један, кад кажем дуго мислим на неколико месеци било лично или телефонски, а разговарали смо пре свега о КиМ и путу Србије ка ЕУ, рекао је Вучић.

Захвалио је Меркел на помоћи коју Немачка пружа Србији.

Вучић је рекао да је она поновила исто што је рекла после конференције у Паризу, где су били и Хоти и други, како он све више користи искуство и показује мање емоција и додао да ће се трудити да тако и настави.

“Охрабрила ме пред пут у Вашингтон и Бирсел и сада са свом енергијом и подршком коју имам од стране нашег народа, уз овај разговор са Меркел, још са чвршћим ставом путујем на та два важна места, Вашингтон и Брисел”, рекао је Вучић.

Вучић је додао да су констатовали колико је значајан споразум који је недавно потписан са немачким министром за привреду и енергетику Алтмајером.

Подршка за рационалан и прагматичан приступ БГ дијалогу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Београд у разговорима са Приштином прихватити језик аргумената, али да неће прихватити језик уцена, те да је од немачке канцеларке и регионалних лидера добио подршку за рационалан и прагматичан приступ дијалогу.

Упитан шта очекује од предстојећих разговора представника Београда и Приштине у Вашингтону, а потом и у Бриселу, Вучић је рекао да Београд жели да настави дијалог са Приштином под окриљем Брисела, а да се на састанак у Вашингтону иде како би се разговарало о важним економским темама.

“Верујем да је могуће да постигнемо договор о овим питањима која су значајна за Србе и Албанце на КиМ и која су значајна и за Београд и за Приштину”, рекао је Вучић новинарима на Бледу, где је учествовао на 15. Бледском стратешком форуму.

Како каже, данас је имао добре разговоре са немачком канцеларком Ангелом Меркел, као и председником и премијером Словеније, којима је изнео српске ставове.

“Они добро разумеју каква је ситуација у региону. За један рационалан и прагматичан приступ смо добили подршку од немачке канцеларке и свих других”, рекао је Вучић.

Он је навео да је са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком разговарао о детаљима и да је договорено да се 27. септембра поново виде, након чега се очекује интензивирање разговора у Бриселу.

“Ми се никад нисмо плашили разговора и дијалога и тиме смо показали нашу снагу, а не слабост”, рекао је Вучић.

Check Also

Грачаница: Представљен нови број “Стремљења”

У читаоници “Даринка Јеврић” у Дому културе у Грачаници je представљен најновији број часописа за …