Главна / Вести / Косово и Метохија / Представник САД у Приштини Филип Коснет наговестио прелазак на политичке теме

Представник САД у Приштини Филип Коснет наговестио прелазак на политичке теме

Изјавом америчког амбасадора у Приштини Филипа Коснета, после састанка са известиоцем ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком – да ће Унија и САД заједно радити на постизању међусобног признања, нормализације и узајамног признавања Косова и Србије – наговештена је промена колосека дијалога и прелазак са економских на статусне теме.

Сумирајући разговоре са албанским политичарима Лајчак је рекао да им је упутио јасан захтев да формирају Заједницу српских општина.

– Бриселским споразумом из 2013. и 2015. године предвиђено је формирање ЗСО, али то до данас није учињено. То мора да буде основано у складу са уставним судом. Разговор о Статуту би требало да буде наредни корак. Део свеобухватног споразума је да споразум почиње да се примењује након потписивања. Детаљи о ЗСО морају да се договоре – рекао је Лајчак.

Он је навео да је у Приштини добио потврду да ће бити испуњене све обавезе, укључујући и ЗСО, и указао да је тема разговора нормализација односа Београда и Приштине:

– Нисам у позицији да желим споразум више од Косова и Србије. Уколико нема воље за споразумом, неће га ни бити. Нема нормализације без ЗСО.

У Белој кући, 4. септембра када су председник Србије и премијер привремених институција Авдулах Хоти потписали споразуме у присуству председника Доналда Трампа, изасланик САД Ричард Гренел рекао је да је акценат на економији. Питање је да ли Коснет најновијом изјавом “солира” или се, ипак, прешло на виши статусни ниво.

Према оцени председника Центра за спољну политику Драгана Ђукановића, Коснет није искочио из колосека који је трасирао Гренел, а који подразумева да се прво говори о економским темама, а да се политика остави за касније.

– САД нису против уласка у фазу политичких разговора, јер су они заинтересовани за постизање свеобухватног споразума Београда и Приштине и они траже формулу да се до њега дође и да то буде у складу са њиховом позицијом. А, као што знамо Америка је 2008. признала Косово. Такође, економија се, у начелу, сматра завршеном причом, а улазак у политичку етапу разговора најављен је још потписивањем споразума у Вашингтону којим се Београд обавезао да ће обуставити кампању отпризнавања Косова, а Приштина да неће тражити пријем у међународне организације – каже Ђукановић за “Новости”.

Он наводи и да Коснет није рекао ништа ново, јер је специјални представник САД за Западни Балкан Метју Палмер више пута поручивао да би узајамно признавање био идеалан исход преговарачког процеса.

– Иако Коснет није својом изјавом о тзв. међусобном признавању искорачио из ширих оквира америчке спољне политике, помало је необична прилика у којој је тај циљ потенцирао. Наиме, говорећи о томе након састанка са Лајчаком, уз наглашавање комплементарности Вашингтонског споразума са бриселским дијалогом, Коснет је допринео стварању утиска по коме се некакво признање тзв. Косова од стране званичног Београда разматра у склопу преговарачког процеса, што никако није био случај у престоници САД, а сасвим је искључено да то буде тема преговора у седишту институција ЕУ – каже, за “Новости”, Немања Старовић из Центра за друштвену стабилност. – Било би далеко корисније када би амбасадор САД у духу Вашингтонског споразума својим саопштењима ширио простор за компромис, уважавајући у најмању руку период од годину дана у којем је питање статуса Космета, на неки начин остављено по страни, уместо што доприноси бујању максималистичких амбиција у албанској јавности на КиМ.

Премијер привремених приштинских институција Авдулах Хоти рекао је у четвртак да, када је реч о дијалогу са Београдом, неће прихватити решење које оставља отворена питања, да неће трговати територијом Косова, нити чинити уступке.

Извор: Новости онлине

Check Also

Светом литургијом обележена слава манастира Девине Воде

Светом архијерејском литургијом, данас је у манастиру Девине Воде обележена храмовна слава – празник иконе …