Главна / Вести / Косово и Метохија / Љајић: Није време за бојкот избора на Косову

Љајић: Није време за бојкот избора на Косову

rasim_ljajic_epa_mainПотпредседник Владе Србије Расим Љајић изјавио је данас у Лепосавићу да није време за бојкот локалних избора на Косову и да грађани у недељу 3. новембра треба да изађу на биралишта и гласају.

Лајић, који је и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација поручио је да за бојкот никада није касно, али да ово није време за бојкот, јер бојкотом, како је објаснио, “сами себи одузимате право да се на демократски начин борите за своја права”.

Бојкотом пристајете да будете на трибинама а не на терену где можете реално да одлучујете не само о себи, већ о заједници где живите, истакао је Љајић додајући да бојкот избора у овом тренутку значи да пристајете на један потпуно неравноправан положај у који се доводи цела заједница на Косову и Метохији.
“Зато је важно да имамо легитимне институције са пуним капацитетом после трећег новембра, да се те институције такође на легитиман начин боре за што већи степен политичких, социјалних и економских права и зато су ови избори важни”, рекао је он.

Љајић је казао да када се уђе у институције увек постоји могућност да се те институције бојкотују, да на различите демократске начине изразите неслагање и да је бојкот као да унапред предајете борбу, као да лишавате себе права и могућности да се за та права борите.

Он је оценио да је најважније да у недељу протекне све мирно, нагласивши да свако има право да изрази свој политички став али да не разуме оне који насиљем покушавају да тај став наметну било коме.

Према речима Љајића, људима треба омогућити да се на миран начин у једној демократској атмосфери изјасне “и онима који су за бојкот, и онима који су за излазак на изборе”.
“Просто не желим да верујем да би могло да буде било каквих облика већих инцидената на дан избора упркос тензији која је перманентно креирана током предизборне кампање”, казао је Љајић, додајући да би “били најсрећини да Еулекс и косовска полиција немају посла у недељу, да све протекне мирно, да покажемо завидан степен политичке зрелости”.

Он је поновио да се 3. новембра не ставља тачка на оно што нас очекује после тога а то је, како је казао, наставак политичке, демократске борбе иза које ће стати држава Србија, после које ће и српска заједница добити институције које ће бити међународно признате и прихваћене и које могу да остваре оно што је у интересу целе заједнице на Косову и Метохији.

Осврћући се на чињеницу да је ЕУ из својих фондова за север покрајине обезбедила 15 милиона евра, Љајић је казао да су управо због тога важне демократске институције и да имамо што већи број пројеката који би се финансирале не само из ЕУ, већ и новцем државе Србије.
“Ми имамо легитимно право да финансирамо све оно што је од интереса за људе који овде живе. Нема разлога да било шта кријемо, на трранспарентан начин ћемо користити све те пројекте а свакако користити могућност да из европских фондова дођемо до што већег обима средстава како би поправили живот људи у области инфраструктуре”, рекао је Љајић.

И привреда и економија биће теме које ће доминирати и на Косову и Метохији и морамо видети од чега људи живе и почети да се бавимо тим проблемима, нагласио је Љајић који је у Лепосавићу разговарао са Драганом Јаблановићем кандидатом за градоначелника Лепосавића на листи “Српска”.
“Разговарали смо о фунционисању тржишне инспекције, инспекције рада на северу Косова, чули са којим се проблемима инспектори суочавају и оно што ми можемо из различитих министарстава учинити како би помогли у што ефикаснијем раду различитих државних институција у Лепосавићу, Митровици, Зубином Потоку и Звечану”, казао је Љајић.

Извештава: Соња Милојевић

Check Also

Опљачкана кућа Станише Станојевића у Бабином Мосту

Јучерашњом пљачком породичне куће Станише Станојевића, у српском селу Бабин Мост, у општини Обилић, настављаjу …