Главна / Вести / Косово и Метохија / Стано: Лајчак је само објаснио да међународни споразуми предвиђају и уставна прилагођавања

Стано: Лајчак је само објаснио да међународни споразуми предвиђају и уставна прилагођавања

Kоментаришући оптужбе представника приштинских власти на рачун специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака, које су се претходних дана могле чути поводом његове поруке да “косовски устав није библија” и да се може мењати, портпарол ЕУ Петер Стано за Kосово Онлајн каже да није сигуран “шта је разлог наводне критике и ко је њихов извор”.

“Нисам сигуран шта је разлог за наводне критике и ко је њихов извор, зато што високи представник ЕУ Лајчак није рекао да – устав није библија и да се може мењати. Он је објаснио шта се догађа када преговарате о међународном споразуму. Kада постигнете међународни споразум, неопходна законска прилагођавања морају бити размотрена од стране владе, укључујући и она на уставном нивоу, како би их интегрисали у свој унутрашњи правни и конститутивни поредак. Ово се односи и на Kосово и на Србију“, навео је Стано у одговору на наше питање.

Албански политичари у Приштини су претходних дана веома бурно реаговали на рачун Лајчака поводом могућности промене косовског устава. Независно од тога да ли су у власти или опозицији сви редом одбијају било какву помисао мењања устава због конституисања Заједнице српских општина, а из Алијансе за будућност Kосова се чуо и захтев да косовска страна тражи искључење Лајчака из даљег процеса дијалога.

Извор: Косово Онлине

Check Also

Селаковић: Ни око чега са тим људима не можете да се договорите

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас у Бриселу, након нове рунде дијалога, да …