Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: СЗО треба да има заиста моћна овлашћења

Ђурић: СЗО треба да има заиста моћна овлашћења

Приштина мора да промени своје прописе како би се омогућило да Заједница српских општина има заиста моћна овлашћења, каже доскорашњи директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Упитан о недавној изјави специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака, који је говорио о промени и приштинског и српског устава, Ђурић је рекао да је та изјава дата на основу плана спровођења Бриселског споразума из маја 2013.

Додао је да је предвиђено да приштинска страна мења своје прописе да би спровела Бриселски споразум.

“Коме је потребна ЗСО на основу постојећих важећих прописа? Постоји читав низ овлашћења, СЗО треба да има заиста моћна овлашћења, та овлашћења садашњим приштинским прописима нису предвиђена”, рекао је Ђурић. Он је, међутим, навео да Приштина бежи до тога.

Када је реч о Уставу Србије, Ђурић је рекао да наш Устав предвиђа да посебним уставним законом буде уређен положај АП КиМ у оквиру Репиблике Србије.

Наводи да је видео да су Албанци у Приштини, а конкретно је говорила Едита Тахири о томе да Србија треба да мења устав да би “брисала КиМ” из преамбуле.

“Поручујем јој да избрише из главе такве идеје. Она (Тахири) има право да предложи измене Устава Србије тако што ће се кандидовати за изборе за Народну скупштину Србије. Ако победи на изборима у Србији, убеди све нас да треба да мењамо Устав, онда то може и да се деси”, каже Ђурић.

Поводом новог ангажмана на месту амбасадора Србије у САД, Ђурић је рекао да осећа велику количину одговорности и да сагледавам све аспекте озбиљног и одговорног посла који је пред њим.

“Уз подршку председника Вучића и владе и целог нашег тима трудићу се да на достојан начин представљам нашу земљу. За сада је то предлог, процедуре одговарајуће тек треба да буду спроведене, агреман, па указа, полако, има још времена”, наводи Ђурић.

Упитан о Вашингтонском споразуму који се односи на “мини Шенген” и економске односе Београда и Приштине, као и о отварању канцеларије америчког ДФЦ-а у Београду, Ђурић је рекао да је “мини Шенген” иницијатива од стратешког значаја за Србију.

Каже да је ужасно фрустрирајуће да на сваких 80 или 100 километара у овом региону имамо неке прелазе, пасошке контроле, царинске листове.

“Председник Вучић заједно са још неколицином колега из региона схватио је да, уколико будемо наставили да држимо све те процедуре и праксу која је давила привреду и оптерећивала грађане и политичку атмосферу у региону, да немамо чему да се надамо у будућности”, каже Ђурић.

Ако, напомиње, будемо радили на томе да интегришемо регион, да отворимо границе и створимо једну нормалну климу за пословање и живот на било којој од држава или територија у региону, то ће да односе део политичких тензија.

“Снажно подржавам ову иницијативу. Обрадовао сам се због тога што су и у Вашингтону то подржали због тога што знам да многи гледају и вагају какав је став управо тамо по питању ‘мини Шенгена'”, додаје Ђурић.

Поручио је да је Србија суверена и самостална земља, да сама доноси одлуке и да се веома радује ко год се придружи иницијативи “мини Шенген”.

Извор: Танјуг

Check Also

Селаковић: Ни око чега са тим људима не можете да се договорите

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас у Бриселу, након нове рунде дијалога, да …