Главна / Вести / Косово и Метохија / Савет Безбедности о Косову 19. новембра

Савет Безбедности о Косову 19. новембра

ban-ki-munКако сазнаје Тањуг у седишту УН-а седница Савета безбедности на којој ће бити представљен најновији извештај генералног секретара УН Бан Кимуна о ситуацији на Космету биће одржана 19. новембра.

Бан је у извештају који је достављен Танугу из његовог кабинета, истакао значај успеха предстојећих локалних избора на КиМ, нарочито на северу Косова.

Нагласио је да је то важно за будућу консолидацију мира и стабилности на том простору и похвалио напоре Владе Србије због снажне кампање да Срби изађу на изборе.

Први човек УН је у извештају који се односи на период од 16. јула до 15. октобра оценио безбедносну ситуацију на Косову као суштински мирну, али са повременим етничким инцидентима, при чему је навео да обе стране показују појачану посвећеност спречавању тензија на терену, да би омогућиле да дијалог Београда и Приштине и имплементација договореног иду даље.

Бан је упозорио да, иако је руководсво Србије привржено учешћу косовских Срба на локалним изборима, и даље постоји снажна кампања на северу Косова против изласка на изборе.

Похвалио је Београд и Приштину због њиховог континуираног залагања у дијалогу који се води под покровитељством ЕУ, рекавши да су њихови лидери на бројне изазове који су се појавили у том процесу одговорили са “визијом и истрајношћу”.

“Напредак на терену ка миру и стабилности биће од кључне важности за тежње Србије и Косова ка европским интеграцијама. Обе стране су предузеле импресивне кораке да би се приближиле том циљу и даљи напредак у нормализацији односа, под критеријумима ЕУ, биће од највећег значаја”, закључио је генерални секретар УН.

Указао је да су припреме за изборе носиле мноштво политичких и процедуралних изазова, од регистрације бирача ван Косова, изгледа изборног материјала, као и заступљености Срба у Централној изборној комисији, и додао да су та питања решена кроз стални дијалог две стране.

“Руководство Србије је пружило снажну подршку косовским Србима да учествују на изборима, и до краја периода за регистрацију укупно 103 политичка субјекта, укључујући и 19 на северу Косова, поднело је захтев Централној изборној комисији Косова”, навео је Бан.

Извештај, који ће бити прочитан на седници Савета безбедности УН, говори и о убиству припадника Еулекса 19. септембра, и указује да Еулекс у истрази има помоћ косовске полиције и канцеларије Специјалног тужиоца, као и да је своју пуну помоћ обећала и Влада Србије.

Check Also

Гујон: “Солидарност за Косово” покреће још четири нова пројекта у српским енклавама на КиМ

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и оснивач хуманитарне организације “Солидарност …