Главна / Друштво / Обележена 75.годишњица УН на Косову у Грачаници

Обележена 75.годишњица УН на Косову у Грачаници

Испред спортске хале у Лапљем Селу представници УН агенција на Косову заједно са председником општине Грачаница симболично су обележили  75-ту годишњицу Уједињених нација.Делегација УН на Косову уручили су 100 садница општини Грачаница, које ће бити засађене широм Грачанице наредних дана.

Координаторка за развој Уједињених нација на Косову Урлика Рикардсон захвалила се председнику Срђану Поповићу на досадашњој сарадњи наглашавајући да УН ове године обележавају годишњицу у времену највеће кризе са којом се суочавају од Другог светског рата.

„Једини начин да ову кризу превазиђемо је јачање међусобне сарадње и солидарности посебно на међународном плану. Јер у овој ситуацији ми смо заједно  и једино солидарношћу и заједништвом можемо превазићи кризу. Не можемо наставити живот са досадашњим потрошачким навикама. Неједнакост је у порасту и сведоци смо реакције „мајке природе“ као казна за наше лоше навике. Зато су ове саднице симбол живота, сарадње негујте их и чувајте. Моја глана порука поводом 75 година УН-а је  јачање солидарности и међусобне сарадње“.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић честитао је Уједињеним нацијама 75 годишњицу постојања наводећи да су сви циљеви одрживог развоја за   општину Грачаница изузетно значајни и да ће се наставити са њиховим спровођењем.

„Искорењивање сиромаштва, мир, правда, једнакост, владавина права, равноправност полова, здрава животна средина, здравље и добробит, смањење нејаднакости и остали циљеви Агенде 2030. за нас представљају  задатак који морамо да испунимо. Испуњење ових важних циљева ће за нас бити одраз у огледалу где ћемо будућим нараштајима оставити у наслеђе оно што заслужују.  Желео бих још да се захвалим представницима агенција Уједињених нација који су нас почаствовали овом посетом и заједничком идејом чијом реализацијом стварамо здравију животну средину за све наше грађане“, казао је Поповић.

Check Also

Веште руке Стефанове

ОШ „Десанка Максимовић“ у Косовској Каменици позната је по бројним радионицама.  Дуборез је нови занат …