Главна / Друштво / Хуманитарни базар жена са Косова сутра у Београду, помоћ за малог Вуксана

Хуманитарни базар жена са Косова сутра у Београду, помоћ за малог Вуксана

Хуманитарни базар, који је група жена волонтера недавно организовала на четири локације на Косову, у Северној Митровици, Грачаници, Штрпцу и Зубином Потоку, за дечака Вуксана Здравковића, коме је константована спинална мишићна атрофија тип 2, биће одржан сутра и у Београду.

Екипа жена волонтера која ради те Хуманитарне базаре, а којих има их око 40, самоиницијативно се окупила само са циљем да се деци помогне, наводи се у саопштењу организатора Хуманитарног базара.

На Хуманитарном базару у Северној Митровици, који је одржан 28. септембра прикупљено је 407.000 динара, а на базару у Грачаници одржаном 13. октобра прикупљено је 196.000 динара.

Такође, на базару у Штрпцу је 22. октобра прикупљено 706.000 динара, док је на базару у Зубином Потоку јуче прикупљено 221.000 динара.

Сутра од 10-16 часова очекује се Хуманитарни базар за Вуксана Здравковића у Ташмајданском парку (на платоу испред Цркве Светог Марка) у Београду, додаје се у саопштењу.

Вуксан Здравковић је рођен као здраво дете и нормално се развијао до шестог месеца. Међутим, након прегледа код физијатра, родитељи добијају мишљење да Вуксан има успорен моторни развој и даљом анализом константована је спинална мишићна атрофија, тип 2.

То је иначе ретка и прогресивна неуромишићна болест, која се манифестује постепеном, али прогресивном атрофијом мишића и губитком основних животних функција, као што су ходање, гутање, варење хране, дисање…

Вуксан је са својих осамнаест месеци почео да прима терапију Спинраза и иде на физикалну терапију.

Неопходна су му средства за куповину медицинских помагала, наставак физикалних терапија, хидротерапија, радних терапија, бањског лечења, као и за медикаменте и суплементе.

Извор: Косово Онлине

Check Also

Министар Ракић у Партешу: Асфалтираћемо све улице и градити куће за две социјално угрожене породице

Све улице у општини Партеш које су веома значајне за становнике овог места биће асфалтиране. …