Главна / Вести / Србија / Саопштена имена скоро свих министара, чека се потврда за још неке позиције

Саопштена имена скоро свих министара, чека се потврда за још неке позиције

Мандатарка за састав нове Владе Ана Брнабић саопштила је имена скоро свих министара. Чека се потврда за одрђене позиције из СПС-а. Нова лица у кабинету биће Татјана Матић, Анђелка Атанасковић, Ирена Вујовић, Маја Поповић, Марија Обрадовић, Томислав Момировић, Дарија Кисић Тепавчевић, Маја Гојковић, Гордана Чомић, Ратко Дмитровић. Александар Вулин и Небојша Стефановић ротирали ресоре.

Министар одбране биће Небојша Стефановић, европских интеграција Јадранка Јоксимовић, министар просвете биће из СПС-а (чека се потврда из те странке), министар здравља биће Златибор Лончар, рада и социјалне политике Дарија Кисић Тепавечевић, омладине и спорта Вања Удовичић, културе Маја Гојковић, за људска права и друштвени дијалог Гордана Чомић, за бригу о породици Ратко Дмитровић, за бригу о селу Милан Кркобабић. Размишља се о потпредседничким местима и министрима без портфеља.

Министар пољопривреде биће Бранислав Недимовић, заштите животне средине Ирена Вујовић, рударства и енергетике Зорана Михајловић, правде Маја Поповић, државне урпаве Марија Обрадовић, грађевине Томислав Момировић.

Министар спољних послова биће Никола Селаковић, министар унутрашњих послова Александар Вулин, министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, министар финансија Синиша Мали, министарка привреде Анђелка Атанасковић, саопштила је премијерка Брнабић.

Обраћање Вучића и Брнабићеве

Готова је седница Председништва СНС-а. Александар Вучић и Ана Брнабић обратиће се медијима.

Седница је почела у 10 часова.

Нова влада имаће 21 министарство, укључујући и три нова – за људска и мањинска права и друштвени дијалог, за бригу о породици и демографију и за бригу о селу.

Скупштина ће о новој влади гласати у понедељак, а према ранијим најавама, мандатарка ће посланицима свој извештај изложити у среду.

Председник Србије и лидер СНС-а Александар Вучић је рекао раније да постоји још неколико недоумица о министарским местима.

Није решена позиција једног министра без портфеља

Када је реч о саставу владе, све је решено осим имена једног министра без портфеља из редова СПС-а, навео је председник Вучић.

Навео је да је потребно да дијалог постане вредност коју ће људи у Србији да поштују.

Затражено је и да српска економија брже расте, а премијерка Брнабић је позвала Вучића да присуствује седницама Владе о расту БДП-а и преговора Београда и Приштине.

Вучић је нагласио европску перспективу Србије и испуњавање обавеза, али, како је рекао, Србија неће бити спремна да проводи у дело оно што ниједна чланица Уније није направила.

Председник замолио људе да буду одговорни

Вучић се пре саопштавања одлука осврнуо на ситуацију с ковидом 19. Рекао је да је у Београду ситуација најтежа. Истиче да ће две ковид болнице бити котове до 1. децембра и да се нада да ће око Светог Николе моћи да примају прве болеснике.Истиче да је ситуација огромно отерећење за лекаре и државу.

“Молим људе да покушамо да будемо одговорни”, навео је Вучић.

Истиче да ће данас бити између 600 и 700 заражених. Очекује да у наредним данима ти бројеви пређу 800 и 1.000, а Вучић каже да ће се тиме правити проблем за нонковид болеснике.

Вучић је рекао да се не плаши тешких потеза али је поручио да Србија не сме економски да заостане за другима. Рекао је да се чак и трка за вакцином тиче економије.

Како је навео, очекује се да се донесу одлуке о могућности приступа различитих вакцина што би дрматично убрзало период избављења из кризе.

Check Also

Мали: Обећано испуњавамо, данас исплата помоћи незапосленима

Све што смо обећали у трећем пакету помоћи ми испуњавамо и данас следи исплата 60 …