Главна / Вести / Косово и Метохија / Пандемија блокирала дијалог, још увек нема позива за следећи састанак

Пандемија блокирала дијалог, још увек нема позива за следећи састанак

 

Ситуација са пандемијом ковид-19 и рестриктивне мере затварања које су предузеле земље ЕУ, такође су допринеле одлагању процеса дијалога између Београда и Приштине, преноси Газета Експрес.
Делегације Косова и Србије су се последњи пут састале у Бриселу 29. октобра и од тада није било других састанака.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак истакао је тада након састанка са главним преговарачима Скендером Хисенијем и Петром Петковићем да је постигнут напредак и да ће се ускоро одржати следећа рунда разговора.

Међутим, прошле су три седмице, а Београд и Приштина нису имали још један састанак у европској престоници.

Портпаролка косовске владе Антигона Баџаку рекла је да нису добили ниједан позив Европске уније за нову рунду преговора.

“Ситуација са пандемијом је критична и Белгија се сада затвара. Косовска влада није имала позив од Европске уније за нову рунду разговора, ни на техничком, ни на политичком нивоу”, истакла је Баџаку.

Иако још увек нема званичног позива из Брисела, не постоји јединство за дијалог, чак ни унутар владајуће коалиције и других институција на Косову.

Оптужнице против бившег председника Хашима Тачија, бивших председника скупштине Кадрија Весељија и Јакупа Краснићија и бившег шефа парламентарне групе Самоопредељења Реџепа Сељимија, изазвале су бројне реакције на Косову, уз позиве на обуставу процеса дијалога са Србијом.

Лидер Алијансе за будућност Рамуш Харадинај затражио је блокирање дијалога као резултат хапшења од стране Специјалног суда.

Харадинај је први затражио од косовског премијера Авдулаха Хотија да обустави дијалог са Србијом, захтев који је прослеђен преко министра правде Сељима Сељимија на састанку владе.

Међутим, Хоти је одговорио да не коментарише одлуке правосуђа и да дијалог треба да се настави.

“Морамо поштовати принцип поделе власти, не интервенишемо нити коментаришемо одлуке правосуђа, имамо правни основ. Јасно је како да се понашамо у овој ситуацији. Устав је јасан како даље поступати. Ово је став који морамо заузети као влада”, поручио је Хоти.

Обуставу дијалога затражила је и вршилац дужности косовског председника Вјоса Османи, која је поручила да због оптужница од стране Специјалног суда, дијалог са Србијом не би требало да се настави.

“Мислим да због тренутних дешавања сада није тренутак да се дијалог настави одмах. Косовске институције треба да одвоје мало времена, да се консултују међусобно и створе много јединственији став о дијалогу. Неопходно је да свако ко преговара у име Косова има много јединственији став политичког спектра него само коалиција коју представља”, нагласила је Османи.

Портпарол ЕУ Петер Стано изјавио је пре неколико дана да ЕУ не коментарише изјаве странака и да је дијалог у току.

“ЕУ је посредник дијалога и ми се фокусирамо на ту улогу. Не коментаришемо јавне изјаве различитих званичника било које стране”, додао је Стано.

Међутим, званични Брисел још није одредио нови датум за нову рунду разговора између Београда и Приштине, подсећа Газета Експрес.

Извор: Косово онлине

Check Also

Селаковић: Ни око чега са тим људима не можете да се договорите

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас у Бриселу, након нове рунде дијалога, да …