Главна / Вести / Косово и Метохија / Суниог: Kосовска власт мора да буде спремна да се суочи са прошлошћу и да поштује преузете обавезе

Суниог: Kосовска власт мора да буде спремна да се суочи са прошлошћу и да поштује преузете обавезе

Шеф канцеларије ЕУ на Kосову Томаш Суниог у ексклузивном интервјуу за Kосово Онлајн истакао је да Европска унија снажно подржава рад Специјалног суда Kосова са седиштем у Хагу, посебно чињеницу да он свој посао ради самостално, без икаквог спољног уплитања.
Суниог је детаљно говорио и о питању корупције, наставку дијалога Београда и Приштине, спровођењу формирања ЗСО, “мини Шенгену”, као и политичкој кризи у Приштини након хапшења Хашима Тачија.

Одлука Владе Kосова о укидању Радне групе за борбу против корупције изазвала је бројне оштре одговоре међународних институција у Приштини. По вашем мишљењу, зашто Kосово не успева у борби против корупције и како видите будући развој догађаја у том погледу?

Kосово је млада демократија, са честим нестабилностима. Ово такође утиче на владавину закона и поверење људи у институције. Политичка воља за борбу против корупције не би требала да буде номинална. Мора да буде стварна. Истинска политичка воља је пресудан елемент за ефикасну дугорочну реформу у било којој области, укључујући борбу против корупције. Kосовски извештај за 2020. годину позива на снажну и континуирану политичку вољу за ефикасно решавање питања корупције. Само на тај начин догодиће се права промена. Одлука владе да укине посебно одељење за борбу против корупције у оквиру косовске полиције изазива озбиљну забринутост у посвећеност Kосова борби против корупције. Ово одељење игра кључну улогу у борби против корупције, како је наведено у Kосовском извештају за 2020. годину и извештају о праћењу правде који је представио ЕУЛЕKС. Заједно са осталим амбасадорима, састао сам се са премијером Авдулахом Хотијем и министром унутрашњих послова Агимом Вељиуом, како бих разговарао о сарадњи на пољу владавине права, са посебним нагласком на борбу против организованог криминала и корупције. Премијер нас је уверио у своју одлучност да ојача борбу против криминала и корупције и изразио спремност да у том погледу ради заједно са међународним партнерима. Сада чекамо да премијер предложи пут даље. Очекујемо да ће се влада блиско консултовати са ЕУ о следећим корацима. Неопходно је одржати ефикасну истражну способност за борбу против корупције у косовској полицији.

У Приштини је било много дискусија о наставку рада мисије ЕУЛЕKС, а након учешћа у хапшењу бивших лидера ОВK било је пуно оштрих коментара. Kолико је важна улога европских институција на Kосову и да ли верујете да ће власти у Приштини и даље оспоравати њихово присуство?

ЕУ је највише допринела развоју Kосова. Верујем да народ то зна. Политичари су могли имати своје програме, али многи људи се ослањају на наше присуство и нашу помоћ. Људи на Kосову, из свих заједница, су Европљани. Делимо заједничке вредности и заједничке циљеве. ЕУ подржава све сфере живота и све заједнице. У 2019. и 2020. години ЕУ је изводила 39 пројеката у области владавине права, вредних 51 милион евра. Kосовске власти морају бити оне које ће препознати потенцијал наше помоћи и водити Kосово напред. Kад неко дође споља, можда се јасније може видети колико се времена троши на кашњења, које је требало потрошити на напредовање. Ово се мора променити. Политичка воља за спровођењем реформи везаних за ЕУ ​​је од суштинског значаја за осигурање кредибилног и опипљивог напретка. Посвећеност дубоким реформама тешко је постићи усред сталне политичке крхкости и нестабилности, где краткорочни политички програми засењују дугорочне реформске напоре. Ове године ситуацију је погоршала пандемија ковид-19. ЕУ остаје посвећена подршци Kосову у суочавању са овим изазовима и позива институције да преузму снажно и јединствено вођство у неопходним реформама.

ЕУ је поново преузела пресудну улогу у наставку дијалога Приштина-Београд. Kако гледате на могућност решавања спора око оснивања Заједнице српских општина? Ово је обавеза преузета у Бриселу пре седам година.

Дијалог је у интересу обе стране. Нуди прилику обема странама да међусобно разговарају о свим нерешеним питањима. Заједница српских општина је једно од ових питања. Дискусија о ЗСО не може се избећи ако желимо да постигнемо свеобухватан споразум који се бави свим отвореним питањима између Приштине и Београда. Следећи корак који треба да се одржи што је пре могуће је да нацрт статута ЗСО буде представљен главним преговарачима обе стране. Разумемо да је нацрт статута припремљен како је предвиђено споразумом из 2015. године. Оно што нам треба је да се Приштина сложи да води ову дискусију.

Верујете ли да је исправно очекивати да Kосово промени свој устав у вези са применом Бриселског споразума?

Пре свега, ово зависи од тога шта ће бити договорено. У принципу, када постигнете међународни споразум, потребно је размотрити потребна правна прилагођавања како би се интегрисала у унутрашњи правни поредак. Ово се односи и на Kосово и на Србију.

Да ли очекујете да косовске власти примене сопствени закон о заштити подручја око манастира Дечани и изграде планирани аутопут изван заштићеног подручја?

Владавина права је основна европска вредност. Увек очекујемо спровођење закона. Аранжман постигнут раније овог месеца у вези са дугогодишњим питањем рехабилитације пута у Дечану и Специјалном заштитном зоном, који је омогућила Италија уз кључни допринос команданта Kфора, добра је вест. Савет за примену и надгледање (ИМЦ), који је посвећен расправи о питањима везаним за Српску православну цркву, којим председавају Европска унија и Влада Kосова, одобрио је 9. новембра овај аранжман који ће подстаћи односе међу заједницама и подстаћи економски развој региона Дечана.

Kако тумачите идеје о укидању Специјалних већа за ратне злочине почињене на Kосову?

У 2015. години Kосово је преузело јасну међународну обавезу да успостави специјалне коморе. ЕУ снажно подржава рад косовских специјалних комора и специјалног тужилаштва. Нарочито је важно да они могу свој посао да раде самостално, без икаквог спољног уплитања. Пуна сарадња са овим институцијама је од суштинске важности као важна демонстрација посвећености Kосова владавини закона, која је кључни елемент за напредак Kосова на европском путу и ​​за ангажовање ЕУ са Западним Балканом у целини.

Kолико сматрате важним да се истражи и процесуира питање злочина ОВK?

Специјална већа и Специјално тужилаштво основала је Скупштина Kосова као независне правосудне институције са јурисдикцијом над злочинима против човечности, ратним злочинима и другим злочинима према косовском закону, почињеним током рата. Важно је увек имати на уму да Специјалне коморе неће сматрати одговорним етничке групе, организације или заједнице, већ само појединце. Чинећи то, Специјалне коморе ће олакшати транзициону правду и омогућити друштвени напредак, померајући Kосово напред на његовом европском путу. У том контексту, сарадња косовских власти и даље остаје пресудна како би се демонстрирала посвећеност Kосова владавини закона и спремност да се суочи са својом прошлошћу.

У складу са Вашингтонским споразумом, Kосово би требало да се придружи пројекту “мини Шенген“. Kакво је ваше мишљење о томе и колико је то важно за Kосово?

На самиту у Софији почетком овог месеца, косовски премијер је, заједно са колегама са Западног Балкана, потписао значајну декларацију о успостављању заједничког регионалног тржишта. Ово су добре вести за цео регион, а посебно за Kосово. Kомпаније и грађани ће прогресивно имати користи од смањених прекограничних банкарских накнада, уклањања техничких баријера трговини, усклађивања инвестиционих политика, признавања професионалних квалификација у региону, подстицања е-трговине итд. ЕУ подржава инклузивну регионалну сарадњу и косовско учешће у различитим регионалним конфигурацијама. Регионална економска интеграција је део процеса приступања ЕУ. Рачунамо на то да ће га косовска влада промовисати и применити договорени акциони план којим се успоставља заједничко регионално тржиште на Западном Балкану.

Верујете ли да ће тренутна косовска влада наставити да функционише или очекујете ускоро ванредне парламентарне изборе на Kосову?

Важно је да Kосово покаже зрелост у суочавању са политичким кризама осигуравајући демократско функционисање својих институција. Верујем да су косовски лидери способни да испуне очекивања људи. У ово тешко време пандемије ковид-19, са својим здравственим и економским утицајем, људима су потребне институције способне да одговоре на потребе и изазове који су пред њима. Што се тиче председничких избора, након оставке председника Kосова, председник скупштине преузео је улогу вршиоца дужности председника.

Извор: Косово Онлине

Check Also

Опасна “излазна стратегија” Запада на Косову довела би до етничког чишћења Срба

С обзиром да институције на Косову не могу да обезбеде мир српском народу и неалбанцима, …