Главна / Друштво / Епидемиолошка ситуација на централном Космету све неповољнија

Епидемиолошка ситуација на централном Космету све неповољнија

Епидемиолошка ситуација у централном Космету у овом тренутку је јако неповољна са тенденцијом даљег погоршања. По речима надлежних, број активних случајева је на овом подручју 215, мада како кажу лекари тај број је знатно већи.

„Код нас у стационарном одељењу у Доњој Гушерици смештено је 48 пацијената, који се налазе у средње тешком ка тежем здравственом стању у смислу интензитета инфекције. Од почетка епидемије до сада кроз нашу болницу је прошло, односно било хоспитализовано, третирано и лечено  181 болесник“, истакао је, у изјави за РТВ Грачаница, директор КБЦ Приштина-Грачаница проф.др Братислав Лазић.

„Наше становништво зна какви су наши смештајни капацитети. Ми смо успели да обезбедимо, за наше услове, задовољавајући број болесничких постеља, које су намењена лечењу пацијената од Ковида 19. Међутим, ако се буде наставило овим интензитетом ширење болести доћи ћемо до ситуације да нећемо моћи да сместимо пацијенте“, казао је проф. Лазић и додао да се ипак разматра и тражи алтернативно решење, уколико до тога дође.

Он је казао да су лекари ту само када дође до болести и позвао становништво да се одговорно понаша, јер преношење и ширење болести је последица непажње и непоштовања мера.

Професор Лазић је апеловао још једном на све наше грађане да поштују мере превенције, како би се ова криза што пре завршила и како би се сачували животи.

Оно што свакако охрабрује је то што су захваљујући Министарству здравља и другим надлежним органима владе Републике Србије здравствене установе у српским срединама на централном Космету добро су обскрбљене  свим лековима и осталим неопходним медицинским материјалом, тако да сваки пацијент на овом подручју добија неопходан третман и медицинску помоћ.

 

Check Also

Канцеларија за КиМ: Опљачканим породицама у Прековцу директно угрожена егзистенција

Претходне ноћи у селу Прековце, у општини Ново Брдо, обијена је и опљачкана продавница прехрамбене …