Главна / Вести / Косово и Метохија / Дарку Тасићу преполовљена казна за ратне злочине на КиМ

Дарку Тасићу преполовљена казна за ратне злочине на КиМ

Апелациони суд преполовио је казну Дарку Тасићу, кога је у јуну Основни суд у Призрену осудио на 22 године затвора, јавља Коха.

Како је наведено у саопштењу суда, делимично је прихваћена жалба адвоката оптуженог. Законска дефиниција кривичног дела и одлука о казни сада су промењени, па ће Тасић одслужити 11 година затвора.

Тасић је 22. јуна осуђен на 22 године затвора због ратних злочина против цивилног становништва 1999. године у Малој Круши. Међутим, према закону тзв. Косова, највиша предвиђена казна за дело које се Тасићу ставља на терет је 15 година.

Основни суд у Призрену прогласио је Тасића кривим по две тачке оптужнице – за скрнављење лешева неидентификованих особа, њихово спаљивање и бацање у реку Дрин.

Тасић је проглашен кривим и по оптужници да је између 15. и 26. марта 1999. године у Малој Круши, као припадник резервних снага Полиције Савезне Републике Југославије, у саизвршилаштву са другим лицима, чији идентитет није могао да се утврди, учествовао у одузимању имовине, пљачки, незаконитом и намерном уништавању имовине (паљење кућа) што није било оправдано војним потребама.

Суђење Тасићу почело је пре две године и он је од тада у притвору. Тасић се изјаснио да није крив и бранио се ћутањем.

Тасићев адвокат Љубомир Пантовић изјавио је за Косово Онлајн да нема никаква званична сазнања о пресуди Апелационог суда њеоговом клијенту и да не може да коментарише случај.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

У ЕУ и САД веома незадовољни што Курти упорно одбија да обнови дијалог с Београдом

  Званичници у институцијама ЕУ и земље чланице Уније снажно захтевају од власти Косова да …