Главна / Вести / Косово и Метохија / Милена Нашпалић са Kосова освојила прво место на Међународном фестивалу “Добро и љубав”

Милена Нашпалић са Kосова освојила прво место на Међународном фестивалу “Добро и љубав”

На Међународном омладинском фестивалу мобилног биоскопа “Добро и љубав” одржаном крајем новембра у Русији, у категорији “Најбољи видео” прво место је освојио кратки филм снимљен мобилним телефоном “Шта је срећа”, чији сценарио и режију потписује Милена Нашпалић са Kосова.
“На фестивалу су учествовали млади из 17 земаља са свих страна света. Било је симпатично када је на свечаности проглашења победника, прочитано: Милена Нашпалић, Србија, град Гораждевац”, каже Милена у разговору за Kосово Онлајн.


Милена је рођена у Призрену, отац јој је парох у селу Гораждевац код Пећи у Метохији, где тренутно живи њена породица.

Студира у Русији у Нижњем Новогороду, и студент је треће године Међународних односа на Њижњеновгородском државном лингвистичком универзитету “Н.А Доброљубова”, а вест о победи ју је затекла у Гораждевцу, где је дошла на распуст и због пандемије коронавируса и није могла да се врати.

Kаже да је на фестивалу учествовала из знатижеље, да је хтела де се опроба у тој сфери и да није ни размишљала о пласману.

“Наравно да ми је пријала победа, обрадовала се моја породица, наши пријатељи, комшије, који су уствари и актери мог видео записа. Фестивал ми је био познат, али тек када сам одгледала проглашење, видела сам да је заиста био на високом нивоу, осмочлани жири су чинили врло познати и признати режисери, продуценти и глумци, професори, лауреати највиших државних признања у Русији”, каже Милена.

На питње где је нашла иснпирацију и идеју за сценарио, скромно одговара да је била вођена личним тренуцима среће, баш како и завршава сценарио.

“Ова 2020. нас је научила да је срећа у малим стварима и веремену проведеним са породицом”, каже Милена.

Додаје да је то била прилика да својим колегама прикаже свакодневни живот у Србији.

“И на нашем факултету су због пандемије све активности онлајн, предавања, одбрана семинарских, полагање испита. Често нам нестаје струја, па се успаничим, али иде некако. У свакој несрећи има и нечег доброг, са породицом сам, те свакодневне кућне обавезе, чарке са млађим братом и приче са старијом сестром су ми јако недостајале”, прича Милена.

“Било је то невероватна промена и искуство, светла предивног савременог града, многе ствари сам први пут видела у животу. Отишла сам са Kосова, нисмо имали слободу кретања, врло сиромашан друштвени живот, учили смо кад има струје. Много ми је недостајала породица, била сам неутешна и понекад ме гризла савест и много сам била тужна што су ускраћени за лепоту која је била свуда око мене”, каже Милена и додаје да је за њу Пешта много лепша од Будима.

Kада је требало одлучити шта даље, није имала дилему.

“Међународне односе сам изабрала, јер су једним делом повезани са историјом коју сам у средњој школи највише волела, а и зато што живим у мултинационалној средини која још увек није решила конфликте. Рођена сам у време сукоба на Kосову. Желим да сазнам све о томе и једног дана својим знањем допринесем решавању таквих проблема. На мом факултету је заступљено детаљно учење историје, политикологије, савремене светске политике и међународног права”, каже Милена.

Истиче да се заљубила у Русију, и да ју је великим делом обишла захваљујући програмима и организацији факултета.

“Русија је предивна, традиционална земља, чији су историјски, културни, архитектонски, православни домети недостижни. Наши професори су невероватни, свако предавање из било ког предмета је права авантура. На факултету имам колеге који су као и ја странци у Русији, један невероватан склад различитости. Учимо једни од других. Језик сам савладала без проблема и заиста нисам погрешила у избору, за који сам морала да се изборим. Породица ме је подржала иако им је даљина представљала највећи проблем”, каже Милена.

Што се планова за даље школовање тиче, Милена ће како каже, наставити мастер студије везане за међународне односе, још увек није донела одлуку у којој области и на ком универзитету.

 

 

Извор: Косово Онлине

 

Check Also

У српским срединама на КиМ једна особа преминула, 17 новозаражених

У српским срединама на Косову и Метохији регистровано је 17 новозаражених корона вирусом, једна особа …