Главна / Вести / Косово и Метохија / Миливојевић: Кроз економске механизме Албанија и Косово “гурају” своје политичке циљеве

Миливојевић: Кроз економске механизме Албанија и Косово “гурају” своје политичке циљеве

 

Дипломата Зоран Миливојевић, коментаришући потписане споразуме о сарадњи између министара спољних послова Косова и Албаније, који подразумевају и бригу о Албанцима са југа Србије, у изјави за Косово Онлајн истакао је да је неспорно да је реч о покушају институционализације раније договорене стратегије.

Миливојевић је оценио да је та стратегија Албаније и Косова формирана као врста политике да се у наредном периоду југ централне Србије интернационализује у функцији “не само великоалбанских интереса, већ везано и за дијалог Београда и Приштине”.

“Циљ је заправо да се додатно интернационализује питање признања косовске независности, нешто што је и Тирана ставила у свој примарни стартешки циљ, што Цакај чак и не крије, а други циљ да се отвори тема југа Централне Србије и да се и то питање интернационализује, али кроз један механизам који је бенигнији него да се то ради политичким средствима и методама”, рекао је Миливојевић.

Како је Миливојевић оценио, министар спољних послова Албаније Цакај, који је иначе пореклом са Косова, спроводи већ дуже време ту политику са обједињавањем албанског фактора у региону, што је, како је додао у суштини само наставак “великоалбанске политике”.

“Ово је наставак и политике која се иначе води из Тиране о обједињавању Косова и Албаније по свим линијама и то је само резултата оних заједничких седница владе, где је на дневном реду уствари било отклањање граница и стварање услова за пуну интеграцију по свим линијама”, напоменуо је Миливојевић.

Пошто је политички проблематачино да се иде директно на ту неку врсту интеграције, додао је дипломата, онда се користи ова, с једне стране мека моћ, а са друге стране, они инструменти који су прихватљиви и који су “дозвољени”, у културној и економској сфери.

“Што се тиче те културне сфере, ту више нема никаквих граница, али сада се иде на тај економски аспект из простог разлога, јер је та економска димензија сада на неки начин оснажена и у функцији ЕУ интеграција и као модел за стварање повољних услова и за политичка решења”, оценио је Миливојевић.

Према његовим речима, на југу Србије тренутно постоји покушај потпуне националне хомогенизације, поготову кроз изјаве посланика Шаипа Камберија.

“Ради се о успостављању неког баланса између отварања српског питања у ‘држави Косово’ и албанског питања у држави Србији, под претпоставком да се ради о две одвојене државе, и да се на тај начин амортизује све оно што је везано за север Косова и за интересе српског народа на том простору”, оценио је Миливојевић.

Миливојевић каже да то није нова идеја, да је позната од раније, и да су о њој говорили многи, али додаје да је сада је нови механизам и нови покушај да се тај план спроведе на један прихватљив начин.

“И ја бих рекао проходнији начин да се југ ценралне Србије веже на неки начин за косовску причу, кроз ту економску сарадњу, али је суштина у политици. Суштина је у настојању да се југ централне Србије на неки начин квалификује као тема и да то у неком наредном периоду буде на столу такође као тема о којој треба расправљати у контексту српско албанских преговора и статуса албанског народа на овим просторима”, напоменуо је дипломата.

Миливојевић истиче да су потписани споразуми између Албаније и Косова покушај пуне интерграције, и интересне и суштинске.

“Остваривање тог циља и намере које стоје иза тога не зависе од политичких прилика на Косову. Ко код да дође на власт, и како год да се реше њихови политички спорови, ова политика ће остати на снази, јер све политикичке структуре на Косову једногласно слажу око питања интернационализације југа централне Србије”, казао је Миливојевић.

Да ли ће успети у том циљу зависи, оценио је Миливојевић, од три фактора.

“Прва ствар је Србија и да ли ће одустати од свог става. За нас је неприхватрљив у било којој варијанти да се централна Србија и њен југ нађу као тема било каквих преговора. Други фактор је, наравно, међународна заједница, на којој је да одлучи да ли жели мир и сарадању на овим просторима, или тензију и сукоб, и трећи фактор је како ће се развијати глобални односи, кој су се значајно променили”, рекао је Миливојевић.

Како је закључио, сада не постоје више услови и уцене које би биле на штету српских интереса, је промењен геополитички амбијент у региону.

“Ништа се на овом простору без Србије не може решавати”, поручио је Миливојевић.

Извор: Косово Онлине

Check Also

У српским срединама на КиМ једна особа преминула, 17 новозаражених

У српским срединама на Косову и Метохији регистровано је 17 новозаражених корона вирусом, једна особа …