Главна / Вести / Косово и Метохија / Милетић: “Држава Косово” неуспели пројекат Запада, никада нису имали намеру да преговарају

Милетић: “Држава Косово” неуспели пројекат Запада, никада нису имали намеру да преговарају

Промена на месту председника у Сједињеним Америчким Државама била је “зелено светло” за јачање албанског фундаментализма и за појачану нетрпељивост према српском народу на Косову, оценио је за Косово Онлајн Дејан Милетић, председник Центра за проучавање глобализације.

Преговори Београда и Приштине, под окриљем Европске Уније биће настављени 10. децембра на техничком нивоу, а разговараће се о имовини и финансијским захтевима. Мирослав Лајчак наставак дијалога види као “дуг и кривудав” пут до свеобухватног решења, а Милетић сматра да су због односа Приштине преговори успорени и без јасне перспективе.

“Дијалог је умртвљен. Косово јасно даје до знања да нема намере да преговара. Они никада нису ни имали намеру да преговарају. Једино под притиском Запада правили су привид да учествују у дијалогу. На Косову сматрају да им је све дозвољено, јер нису научени да размишљају о компромису”, изјавио је Милетић.

Институционална криза и суђење Тачију и осталима у Хагу додатно удаљавају Приштину од преговарачког стола, по његовим речима.

“На Косову немају стабилне институције, нити потенцијала да изнедре нешто осим конфликта и евентуалног рата. Тамо владају мафија и остаци териристичке ОВК, као удружене злочиначке организације. Видимо да су готово сви политичари са највиших функција под тешким оптужбама за најтеже злочине. То су људи који су били доскорашњи партнери Запада. Међутим видимо да визија нове “државе Косово” не функционише, видимо да је то неуспели пројекат Запада и што пре га се одрекну, већа је шанса да задржимо мир и стабилност у региону”, додаје Милетић.

Пред Специјалним судом Косова са седиштем у Хагу налази се озбиљан изазов суђења вођама теростистичке ОВК.

“Пракса говори да су Албанци до сада налазили начин да се извуку, али мислим да је овога пута другачији однос Запада према тим процесима. Тешко је да ће овога пута сви оптужени успети да се извуку. Гајим наду да је правда спора, али достижна”, оценио је Милетић за Косово Онлајн.

Извор: Косово Онлине

Check Also

Гуцати и Харадинај и данас пред судом у Хагу

Додатним саслушањем Зденке Пумпер, првог сведока Специјалозованог тужилаштва, која је током претходне недеље четири дана …