Главна / Вести / Косово и Метохија / Општине на северу КиМ остају у црвеној зони

Општине на северу КиМ остају у црвеној зони

Према новој одлуци косовског министарства здравља о категоризацији општина по зонама у зависности од броја инфицираних на 100.000 становника на недељном нивоу, четири општине на северу КиМ остају у црвеној зони.

У црвеној зони је од петка, 11.децембра, 16 општина: Приштина, Косово Поље, Обилић, Јужна Митровица, Северна Митровица, Звечан, Зубин Поток, Грачаница, Лепосавић, Липљан, Косовска Каменица, Глоговац, Клокот, Ђаковица, Подујево и Гњилане.

У жутој зони налази се девет општина: Пећ, Витина, Вучитрн, Штимље, Урошевац, Сува Река, Штрпце, Исток и Малишево.

У зеленој зони је 13 општина: Клина, Ђенерал Јанковић, Србица, Партеш, Ораховац, Призрен, Ранилуг, Дечани, Ново Брдо, Качаник, Јуник, Драгаш и Мамуша.

Црвена зона укључује општине са високим ризиком или општине са преко 150 заражених на 100.000 становника недељно. У овој зони важи мера ограничења кретања од 19:00 до 05:00.

Жута зона укључује општине са средњим ризиком, односно од 76 до 150 заражених на 100.000 становника недељно, док се у зеленој зони налазе општине ниског ризика, до 75 заражених на 100 000 становника недељно.

Ова категоризација требало би да буде ревидирана 18. децембра.

И ова, као и претходне одлуке, доступна је само на албанском језику.

Општине на северу Косова су од 20. новембра у црвеној зони, након повећања броја инфицираних.

Косовска влада донела је 12. новембра одлуку о подели општина на три зоне и спровођењу мера против ширења корона вируса унутар истих.

Извор: Радио Контакт Плус

Check Also

Кандидати и политички представници након гласања о вољи грађана и демократским слободама

Представници Српске листе и остали учесници локалних избора који су данас одржани у Косовској Митровици, …