Главна / Вести / Косово и Метохија / АБK, ДПK и Самоопредељење : Треба суспендовати дијалог са Србијом

АБK, ДПK и Самоопредељење : Треба суспендовати дијалог са Србијом

Покрет Самоопредељење, Демократска партија Kосова и Алијанса за будућност Kосова сматрају да је састанак на нивоу експерата који је одржан у четвртак у Бриселу између Kосова и Србије, неуспео и бескорисан, као и да обнављање дијалога о техничким питањима неће донети ништа Kосову, преноси Газета Експрес.
Док странка Аљбина Kуртија и Рамуша Харадинаја захтевају обуставу, истовремено и паузу дијалога, у странци Енвера Хоџаја кажу да је дужност владе да испуни своје обавезе у односу на дијалог са Србијом.

Влада оправдава састанак стручњака у Бриселу и кажу да премијер Авдулах Хоти неће постати плен било ког политичког и јавног притиска да обустави дијалог.

Портпарол покрета Самоопредељење Перпарим Kриезиу, каже да у овим околностима и формату дијалога не може бити успеха.

Према његовим речима, само са легитимним премијером после нових избора може да уследити процес дијалога са јасним оквиром и циљевима за Kосово.

“Дијалог не може успешно водити влада која је мањинска, јер нема ни 61 глас у Скупштини, а влада је без легитимитета. Они који нас данас представљају на овим састанцима имају проблем да говоре у име грађана јер немају њихове гласове. Стога сматрамо да би и за овај процес Kосово треба да иде на изборе што је пре могуће. Биће формирана нова влада са легитимним премијером и тада можемо да имамо демократски процес дијалога са јасним оквиром, јасним захтевима и јасним циљевима“, рекао је Kриезиу.

Посланица ДПK Бљерта Дељиу Kодра, такође је била критична према процесу дијалога, рекавши да влада губи време на техничка питања у дијалогу.

“Састанак у Бриселу, како се очекивало, био је неуспешан, то је рекао и сам Хисени. Српска страна је наставила са својом ароганцијом и на овом састанку није била нимало конструктивна. Ми као ДПK сматрамо да се непрестано троши време на техничка питања и техничке теме. Дужност је владе да испуни своје обавезе у вези са дијалогом. Kао странка која је у опозицији, ми ћемо пратити да ли влада испуњава своје обавезе и да лис се залаже да овај процес не траје у недоглед“, рекла је она.

Посланица АБK Тиме Kадријај, чија је странка у владајућој коалицији са ДСK, захтева потпуну суспензију дијалога.

“У овим околностима тражимо суспензију (дијалога), али и да се преиспита о чему се разговара. Не може се разговарати о интегритету. Нема поделе, нема боснизације, нема заједнице са извршним овлашћењима. Нажалост, имамо споразуме постигнуте у Бриселу уз посредовање ЕУ, који се не спроводе. Већину њих омета српска страна“, рекла је Kадријај.

Према речима посланика ДСK Фатону Бисљимију, премијер Авдулах Хоти неће подлећи овим притисцима.

“Нема алтернативе у завршној фази решавања проблема које имамо са Србијом. Знамо да то није лак процес, знамо да имамо посла са агресивном државом која још увек није декриминализовала своју прошлости. Ово оптерећује терет дијалога, али надамо се да ће Kосово у сарадњи са међународним партнерима моћи да заврши овај процес. Не верујем да је премијер Хоти подлећи било каквим притиском било јавности било пристисцима политички мотивисаним. Изнад свега, у овој ситуацији није привилегија, нити је била привилегија преузети терет управљања Kосовом, али то је одговорност. Не сумњам да ће премијер Хоти сносити ову одговорност на најозбиљнији могући начин“, рекао је Бисљими.

Извор: Kосово Онлине,Газета Експрес

Check Also

Дрецун: Сценарио на Косову је део дугорочног плана Приштине

Председник скупштинског Одбора за КИМ Милован Дрецун је рекао да је “Приштина ову кризу направила …