Главна / Вести / Србија / Вучић: Вакцина стиже у Србију пре краја године

Вучић: Вакцина стиже у Србију пре краја године

Председник Александар Вучић изјавио је да ће прве количине вакцина у Србију стићи пре краја године, а да ће вакцинација почети када то одобре здравствене власти, најкасније у јануару, али можда и крајем децембра.

“Ми ћемо прве количине вакцина, бар две различите вакцине, а можда и три, имати пре краја године. Да ли ћемо пре краја ове или почетком следеће године кренути у вакцинацију, зависи од стручних тела у земљи, од здравствених власти, када оне одобре”, рекао је Александар Вучић одговарајући на питања новинара у Инђији након полагања камена темељца за градњу фабрике гума компаније “Тојо тајерс”.

Поновио је да ће прве количине, свакако две, а можда и три различите вакцине, стићи до краја године, што, истиче, “показује да је Србија међу земљама које су се најбоље понашале и захваљујући угледу у свету успеле да обезбеде вакцине са различитих дестинација”.

Вакцинација свакако најкасније у јануару, а надам се већ и крајем децембра, додао је Вучић.

“Када кажем да ћемо нешто да урадимо, ми то и урадимо. Можда закаснимо пар дана, али урадимо. Бићемо испред других у свему”, рекао је Вучић и подсетио да су критике стигле и на рачун болнице у Батајници, што је отварање каснило пар дана у односу на најављено, али остаје чињеница да је урађено оно што је мало земаља у свету урадило.

“Гледаћемо да грађанима понудимо све врсте вакцина”

Вучић истиче да ће се Србија трудити да грађанима понуди све врсте вакцина против коронавируса, а лично сматра, каже, да је свака вакцина која је добила одобрење добра.

Одговарајући на питања новинара, Вучић је објаснио да је Србија већ наручила “Фајзерове” вакцине и да ће, уз још једну или две земље у Европи, бити једина земља која ће неке количине те вакцине добити до краја године.

“Видећемо како ће то да тече”, рекао је Вучић.

Навео је да ће Србија велики део “Фајзерових” вакцина добити у јануару и фебруару, по уговору 340.000 доза вакцина, што је доза за 170.000 људи.

Подсетио је да се руска вакцина “Спутњик В” тренутно испитује у Србији, те да се чека регистрација кинеске вакцине у Кини, која је већ регистрована у Бахреину и Емиратима.

Нагласио је да је било разговора и са компанијом “Модерна”, која вакцину може да испоручи тек крајем следеће године, те да ће се разговарати и са компанијом “Џонсон и Џонсон”.

“Гледаћемо да понудимо људима у Србији све врсте вакцина, па нека бирају, што мислим да је фер. Ја мислим да је свака вакцина добра”, поручио је Вучић.

“Отварање ковид болнице у Крушевцу у петак или суботу”

Вучић је најавио да би нова ковид болница у Крушевцу могла да буде отворена у петак или суботу.

“Верујем да ћемо се у петак или суботу видети у Крушевцу и да ћемо тако моћи и нашем народу у централном и јужном делу земље да помогнемо додатним капацитетима”, рекао је Вучић.

На питање новинара каква је актуелна епидемијска ситуација у земљи, Вучић је рекао да се бројеви заражених смањују, али да су болнице и даље препуне.

“Смањују се бројеви и данас су по питању заражених бољи, до 10 сати сам видео бројеве и бољи су него прошле недеље истог дана”, рекао је Вучић.

Значајно је мање заражених, али имамо 9.400 оболелих од короне у болницама, напоменуо је Вучић.

Вучић је захвалио лекарима што помажу свом народу и истакао да су они наши хероји.

“Бројеви јесу нешто бољи, а да ли ће бити обавезни пи-си-ар тестови за улазак, могуће је чак видећемо то уколико нам Европа  буде тражила то и за излазак из земље. Ипак, не мислим да ће бити великог ни прилива нити одлива као сваке године. Пандемија је урадила своје и многи људи су раније дошли у земљу, а многи ће остати у земљама где су данас”, навео је Вучић.

Извор: РТС, Танјуг

Check Also

Годишњица “Олује” – 27 година од прогона Срба из Хрватске

На данашњи дан, пре 27 година, хрватска војска је на подручју тадашње Републике Српске Крајине …