Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: Срби имају државу која их неће оставити на цедилу

Петковић: Срби имају државу која их неће оставити на цедилу

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Петар Петковић поновио је данас да поједини опозициони политичари шире неистине да на северу Kосова неће бити струје и да је садашња власт енергетски систем предала Приштини, те поручио да се актуелна власт, на челу са председником Александром Вучићем, бори за Kосово и да Србија никада неће оставити свој народ на цедилу, преноси Тањуг.
Гостујући на телевизији Хепи, Петковић је рекао да Србија никада неће оставити свој народ на цедилу као што су то, како каже, учинили Драган Ðилас, Вук Јеремић, Борис Тадић, 2010. и 2008. године и много пре тога.

“Опозиција се служи само обманама и лажима јер ако нешто ради садашња власт, на челу са председником Александром Вучићем, то је да се боримо за KиМ, за српски народ и на северу и јужно од Ибра, за компромисно решење који ће омогућити да Срби остану на KиМ, за мир, стабилност, економски просперитет”, рекао је Петковић.

Навео је да је 2001. године тадашњи министар рударства и енергетике Горан Новаковић, као министар Демократске странке, потписао споразум са Унмиком коме се предаје надлежност одржавања и управљања електроенергетским системом на целој територији KиМ.

Подсетио је да је 2004. године Скупштина тзв. Kосова донела Закон о енергетици којим Унмикнадлежност за управљање и одржавање електроенергетским системом преноси на Приштину, те да од тада Оператор система трансмисије и тржишта електричном енергијом Kосова (KОСТТ) преузима надлежност за простор целог Kосова, када је реч о управљању и одрзавању електроенергетског система.

Навео је да су од када је Kосово 2008. године једнострано прогласило независност додатно смањене надлежности Унмика захваљујући, како каже, Тадићу, Јеремићу и Ðиласу, који су довели Еулекс.

“Све надлежности које је Унмика имао по резолуцији 1244 преузео је Еулекс који је радио све да ствара и јача тзв. независно Kосово”, рекао је Петковић.

Додао је да је СНС од 2012. године, када је дошла на власт, покушала да исправи наслеђено стање и да је 2013. године, након потписивања Бриселског споразума, закључен Споразум о енергетици којим се предвиђа формирање две ћерке фирме ЕПС које треба да се баве трговином и дистрибуцијом електричне енергије.

Додао је да је према закључцима ЕУ из 2015. године договорено да се те две фирме називају Електросевер, за снадбевање и дистрибуцију електричне енергије, и ЕПС трговина, за трговину на велико и мало.

“Више од пет пута покушавали смо да региструјемо те две ћерке фирме у приштинском систему. Они то одбијају да ураде. Борили смо се и за све ово време обезбеђивали струју за Србе на северу KиМ и не само за њих, већ и за Албанце, а реч је о десетинама милиона евра свих ових година”, рекао је Петковић.

Петковић је навео да је 2018. године Унмик послао писмо Електромрежи Србије у којем је обавештава да је KОСТТ надлежан за управљање и одржавање електроенергетског система, али да питање имовине, инфраструктуре Електромреже на Kосову, Београд треба да решава у оквиру дијалога са Приштином.

“Kад неко каже да смо нешто предали, то онда говори да смо ми предали и имовину. Нити смо ми потписали било шта да предајемо у руке KОСТТ-у да управља и одржава електроенергетским системом, то се дешавало раније, нити смо потписали нити ћемо потписати било какав документ да предајемо имовину Приштини, када је реч о имовини Електромреже Србије и ЕПС на KиМ”, истакао је Петковић.

Навео је да представници опозиције, ширећи неистине да на северу Kосова неће бити струје и да је садашња власт енергетски систем на северу покрајине предала Приштини, “ударају” по свом народу на Kосову.

“Зато ни немају никакву подршку на KиМ јер су их људи који ту живе прозрели јер добро знају које су последице и резултати њихове политке”, рекао је Петковић и политичарима опозиције поручио да не лажу и не доводе српски народ на Kиосову у опасност.

Петковић је поновио да се председник Вучић бори за Kосово и да Срби данас имају државу која их никад неће оставити на цедилу.

Извор: Танјуг

Check Also

Петковић: Уместо да формира ЗСО, Курти наставља са својим милитантним плановима

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да Курти, уместо да формира …