Главна / Вести / Србија / Преминула још 53 пацијента, коронавирусом заражене још 5.884 особе

Преминула још 53 пацијента, коронавирусом заражене још 5.884 особе

Према последњим подацима, коронавирус је у Србији потврђен код још 5.884 особе, а од последица заразе преминуло је 53 људи. На респираторима 312 пацијената.

Према последњем пресеку, у Србији је на коронавирус тестирано 18.989 особа. На респираторима је 312 особа.

Потврђена су нова 5.884 нова случаја, а преминуле су 53 особе.

Дистанца, прање руку и ношење маски – и даље су кључни за превенцију ширења коронавируса и тако ће бити све док не заживи масовна вакцинација, поручују из Кризног штаба.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће прве количине вакцина у Србију стићи пре краја године, а да ће вакцинација почети када то одобре здравствене власти, најкасније у јануару, али можда и крајем децембра.

“Ми ћемо прве количине вакцина, бар две различите вакцине, а можда и три, имати пре краја године. Да ли ћемо пре краја ове или почетком следеће године кренути у вакцинацију, зависи од стручних тела у земљи, од здравствених власти, када оне одобре”, рекао је Александар Вучић одговарајући на питања новинара у Инђији.

Вучић је најавио да би нова ковид болница у Крушевцу могла да буде отворена у петак или суботу.

Број новозаражених почео је да пада у односу на оно што смо имали пре десетак дана, рекао је за РТС епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон. Додаје да ће се утицај на број пријема у болнице осетити за десетак дана.

Др Кон је рекао да је и даље већи број пријема у болнице него отпуста. Истиче да је сада тај број већи за око 200, а да је раније било 300, а како каже, за десетак дана ће се изједначити.

Ситуација у Србији је изузетно тешка и озбиљна, јер се велики број пацијената заражених коронавирусом налази на болничком лечењу, а велики број заражених је и међу здравственим радницима, оценио је инфектолог Мијомир Пелемиш.

Директор Инфективне клинике, доктор Горан Стевановић, истиче да се ситуација не смирује, а да је број пацијената са тешком клиничком сликом велики.

Извор: РТС

Check Also

Петковић: Изрицање једномесечног притвора Петровићу и Обреновићу, наставак насиља приштинског режима над Србима

Изрицање једномесечног притвора Радошу Петровићу и Душану Обреновићу, које је КФОР насумично и неосновано задржао …