Главна / Вести / Србија / Вучић: Детаљан разговор о суштинским и дубинским односима
SRBIJA RUSIJA VUCIC

Вучић: Детаљан разговор о суштинским и дубинским односима

 

Председник Србије Александар Вучић пренео је вечерас да је са министром спољних послова Русије имао детаљан и темељан разговор о свим суштинксим и дубинским односима, пре свега билатералним између две земље, који су, како је рекао, наглашено пријатељског карактера.

“Потврдили смо стратешко опредељење обе земље да на пријатељским и основама изузетног узајамног поштовања наставимо да развијамо и, свуда где је могуће, побољшавамо односе у различитим сферама друштвеног живота”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, разговарали су о билатералним односима, од енергетике до војнотехничке сарадње, о економији, заједничкој изградњи инфраструктурних објеката које руске компаније граде у Србији, до сарадње у области пољопривреде.

“У свим областима је наша сарадња добра. Руске железнице раде на изградњи диспечарског центра, на деоници Нова Пазова-Нови Сад, раде на пројектној документацији до црногорске границе. Радили смо ‘балкански ток’ са руском компанијом и верујем, пре краја године видеће се фасцинантни резултати”, рекао је Вучић.

Вучић: Забринут због ситуације у региону

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровим разговарао о свим кључним питањима и да му је пренео своју забринутост ситуацијом у региону.

„Изнео сам наше ставове око стања у региону и моју личну забринутост као председника Србије за ситуацију у региону. Надам се да ћемо сви заједно имати довољно разума, снаге, да све проблеме решавамо мирним путем, дијалогом и разговорима. То ће бити трајно опредељење Србије“, нагласио је он.

Вучић је, на заједничкој конференцији за штампу, казао да су разговарали о ситуацији у региону и свету, да је могао много да научи од једног од најискуснијих политичара у савременом свету.

Председник Вучић захвалио се Русији на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије.

“То се некако подразумева, па посебно не помињемо. Захвални смо Лаврову на личној подршцу у различитим међународним организацијама и институцијама коју пружа Србији у очувању наших виталних инетреса. Чини ми се да се И ми реципрочно понашамо”, нагласио је он.

Вучић је казао да су се дотакли и теме коју с посебним поносом истиче, а то је да је Србија донела одлуку да чува своју војну неутралност, што је поновио пред Лавровим.

„То опредељење се не доводи у питање. Србија неће бити део војних блокова, већ жели сама да чува своју слободу, сама да брине о свом небу, земљи и водама », подвукао је он.

Вучић се захвалио Русији, посебно председнику Путину и министру одбране Шојгуу на помоћи у јачању одбрамбених капацитета.

Лаврову се посебно захвалио што је у време пандемије дошао у Србију, и што увек показује поштовање и искрен пријатељски однос према нашој земљи.

Лавров: Поздрављамо балансирану политику Србије и војну неутралност

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је данас у Београду да поздравља балансирану спољну политику Србије и њену политику војне неутралности, која је од посебног значаја за регион.

“Поздравили смо још једном избалансирану политику српског руководства, које је усмерено ка вођењу једнаких и узајамно корисних односа са свима, што је и у темељу руске спољне политике. Поздравили смо посвећеност Београда, још једном потврђену од стране председника Вучића, политичи оцувања војне неутраности, одустајањем од придруживања антируских санкција, без обзира на то ко их уводи”, нагласио је Лавров на конеренцији за медије након састанка са председником Србије Александром Вучићем.

Сигуран је, како каже, да политика војне неутралности Србије помаже да се промовише мир и стабилност на Балкану.

“И да се супротстављамо другим тенденцијама, које желе да се повећа конфронтација у најважнијм региону, који је много страдао током историје”, навео је Лавров.

Подсећа да се обележава и 25 година од постизања Дејтонског споразума и да се Русија залаже за поштовање принципа Дејтона, а то је једнакост три конститутивна народа и постојање два ентитета – Републике Српске и БиХ.

Када је реч о КиМ, каже:

“Залажемо се за поштовање Резолуције 1244 и да буде у темељу тражења сваких могућих договора. Нагласили смо заинтересованост у томе да улога ЕУ као посредника има практичне реузлтате и да се реализује непристрасно и да савлада отворену саботажу од стране Приштине за све договоре који су били постигнути, међу којима је и договор о формирању Заједнице српских општина”.

Лавров истиче да став Русије остаје непромењив, а то је да треба тражити компромис на основу Резолуције 1244 и да ће подржати само одлуку која одговара и Србма.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Годишњица “Олује” – 27 година од прогона Срба из Хрватске

На данашњи дан, пре 27 година, хрватска војска је на подручју тадашње Републике Српске Крајине …