Главна / Вести / Косово и Метохија / Италијански војници посвећени заштити Срба на КиМ
GVARINI STEFANOVIC SASTANAK

Италијански војници посвећени заштити Срба на КиМ

 

Сарадња Србије и Италије већ је достигла ниво стратешког партнерства, оценили су данас министри одбрана две земље, Небојша Стефановић и Лоренцо Гверини, на састанку у Београду.

“Наше стратешко партнерство врло јасно осликава и снажна економска сарадња, јер је Италија један од водећих инвеститора у нашој земљи, али и чињеница да Италија снажно подржава евроинтеграције Србије. Наша сарадња у области одбране је на изузетно високом нивоу, а данас смо разговарали и о могућностима њеног даљег унапређења”, рекао је министар Стефановић.

Додао је да је једна од тема састанка била заједничко учешће наших оружаних снага у мултинационалним операцијама, поготово кроз ангажман у Либану, што је огромно искуство за припаднике Војске Србије, али и пример добре сарадње између двеју војски на терену.

Стефановић се захвалио Гверинију на дугогодишњем учешћу италијанске војске у мисији Кфора, а нарочито на њиховој заштити српског становништва на територији Косова и Метохије.

“За нас је заштита српског становништва на Косову и Метохији, као и наших манастира и цркава изузетно важна, чему су италијански војници били веома посвећени у претходном периоду. Желимо и овом приликом да им се захвалимо на помоћи у тој мисији”, нагласио је српски министар одбране. Оценио је да су Срби у нашој јужној покрајини задовољни досадашњом сарадњом и да полажу наде у новог команданта КФОР-а генерал-мајора Франка Федерићија у очувања њихове безбедности.

Стефановић је подсетио да су Србија и Италија у последње четири године имале 57 различитих активности на пољу одбране.

“Осим заједничких вежби, разговарали смо и о унапређењу наше војно-економске и војно-техничке сарадње, као и сарадњи у погледу опремања. Важне теме нашег састанка биле су и војно-образовна сарадња и војно-медицинска сарадња”, прецизирао је Стефановић.

Министар Гверини истакао је да је данашњи сусрет био прилика да се још једном укаже на блискост коју италијанска влада има са српском владом и током суочавају са кризом улсед пандемије вируса ковид-19 која има драматичне ефекте.

“Италија и Србија су увек биле блиске, чак и током ове пандемије. Донација медицинске опреме коју је Србија упутила Италији у априлу ове године за нас је изузетно важна и хвала српском народу”, рекао је министар одбране Италије.

Он је истакао да билатерални односи Србије и Италије имају стратешку важност и један су од стожера за стабилност и просперитет на Балкану.

“Ценимо конструктивну улогу Србије у подршци регионалној сарадњи, као и труд који Београд улаже у дијалог са Приштином. Италија охрабрује тај процес и ту је да подржи све активности које иду ка том циљу. Желим да потврдим наше ангажовање у оквиру КФОР-а, с обзиром на то да је улога КФОР-а да буде непристрасни гарант стабилности”, изјавио је Гверини.

Потврдио је пуну подршку Италије у процесу европских интеграција Србије, оценивши да је то важно за постизање регионалне безбедности.

Министар одбране Италије потврдио је да је на данашњем састанку било речи о сарадњи у областима обуке, усавршавања припадника наших војски, о заједничким војним вежбама и о могућности да се сарадња пренесе и на друге области као што је војна индустрија.

Гверини је позвао Стефановића у званичну посету Риму.

Италијански министара данашњу посету Србији почео је састанком са председником Републике Александром Вучићем.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Петковић: Уместо да формира ЗСО, Курти наставља са својим милитантним плановима

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да Курти, уместо да формира …