Главна / Вести / Косово и Метохија / Гуцати и Харадинај пред судијом се изјашњавају о кривици

Гуцати и Харадинај пред судијом се изјашњавају о кривици

Председник и потпредседник Удружења ратних ветерана ОВК Хисни Гуцати и Насим Харадинај сутра ће, у одвојеним терминима бити изведени на такозвано прво појављивање пред судију за претходни поступак Специјализованих већа Косова са седиштем у Хагу, након што је против њих потврђена оптужница.

Обојица ће на тим седницама бити позвани да се изјасне о кривици по оптужници која их која терети да су изношењем у јавности тајних података тужилаштва о идентитету сведока угрозили поступке који су у току пред тим судом и изврсисли кривична дела: ометање службених лица у вршењу службених дужности, застрашивање сведока, одмазда и повреда тајности поступка.

Они могу да се о кривици изјасне одмах сутра на седници или у року од 30 дана.

Први ће се пред судијом у 11 сати појавити Гуцати, док је седница за Харадинаја заказана за 14 сати.

Гуцати и Харадинај се потврђеном оптужницом терете да су најкасније од 7. до 25. септембра, на три конференције за штампу, као и путем изјава на друштвеним мрежама и скуповима које су преносили медији, неовлашћено открили заштићене информације укључујући податке о потенцијалним сведоцима на основу којих се може открити њихов идентитет.

“Оптужбе из потврђене оптужнице почивају на добро утемељеној сумњи да су Гуцати и Харадинај су потенцијалним сведоцима упућивали потцењивачке оптужбе и поруке и у више наврата изражавали намеру да саботирају рад Специјализованих већа”, наводи се у одлуци суда.

Подаци који су објављени су заштићени Законом о Специјализованим већима Косова, због тога је Гуцати и Харадинај терете да су поменутим радњама повредили тајност поступка, вршили одмазду и застрашивање потенцијалних сведока тужилаштва, што је имало за последицу опструкцију рада тужилаштва и његових истрага.

Конкретно, оптужени су за кривична дела против правосуђа, односно за – ометање службених лица у вршењу службених дужности, застрашивање сведока, одмазду и повреду тајности поступка.

Потврђена оптужница садржи редакцију заштићених података.

Гуцати и Харадинај су ухапшени у Приштини 25. септембра и истог дана су пребачени у притворски објекат у Хагу.

Извор: Танјуг

Check Also

Настављени протести грађана на северу

Ноћ на Северу Косова и Метохије је протекла мирно. Срби се и даље окупљају у …