Главна / Вести / Косово и Метохија / Школа луткарства у Дому културе у Грачаници

Школа луткарства у Дому културе у Грачаници

У Дому култутуре у  Грачаници почела је са радом традиционална школа луткарства која је, због актуелне ситуације са коронавирусом, свој рад прилагодила насталом стању због чега је овога пута знатно редукован број полазника.

Александар Гуџић из Дома културе Грачаница каже да је циљ ове школе да се млади заинтересују за луткарско позориште, а да ће лекције бити емитоване путем друштвених мрежа.

„Циљ ове школе је да децу и младе заинтересујемо за луткарску позоришну уметност. Због погоршане епидемиолошке ситуације видео лекције школе луткарства емитоваћемо преко фејсбук странице и преко јутјуб канала Дома културе, јер је немогуће окупити све ученике школе луткарства који су се пријавили за овај пројекат“, каже Александар Гуџић.

Организатор  Дом културе у Грачаници и овога пута се потрудио да школа луткарства има врсне предаваче Михајла МИхајлова из луткарског позоришта у Софији и Јелену Ђорђевић из луткарског позоришта у Нишу.

„Ми ћемо се трудити да деци приближимо луткарство као грану уметности, пробаћемо да им објаснимо шта је луткарство у најкраћим цртама, како се лутке воде, шта значи партнерска игра, које су вежбе потребне пре него што узмемо лутку. То је један процес који глумац треба да прође да би касније кренуо у реализацију представе“, наводи Јелена Ђорђевић из луткарског позоришта у Нишу.

„Ово је изузетно корисно за децу, јер се развија њихова машта, концентрација и вештине које ће им бити потребне бавили се они позориштем или не“, каже Михајло Михајлов из луткарског позоришта у Софији.

Деца глумци која су имала срећу да буду изабрана на кастингу одушевљена су оним што могу да виде и науче од својих предавача.

„Очекујем да ћу напредовати можда и да оно што овде научим да применим касније“, каже Алекса Симић један од полазника школе.

„Мислим да ћу овде научити да пренесем своја осећања на публику, јер је преко лутака то теже и мислим да ћу научити да се боље сналазити у животу“, сматра Анђела Димитријевић ученица луткарске школе.

У Дому културе Грачаница планирају да, када се за то створе услове, са најбољим полазницима школе луткарства направе праву позоришну представу.

Check Also

Вучић посетио Драгишу Гаљка, рањеног Србина са КиМ

Председник Србије Александар Вучић посетио је данас у Ургентном центру Клиничког центра Драгишу Гаљка којег је …