Главна / Вести / Србија / Брнабић и Борељ: Политички и економски аспекти преговора

Брнабић и Борељ: Политички и економски аспекти преговора

На Савету за стабилизацију и придруживање Србије и ЕУ поздрављен је укупан напредак постигнут у досадашњим приступним преговорима Србије, прихватање унапређене методологије проширења која би требало да убрза процес уласка Србије у ЕУ и поновљена подршка ЕУ Србији на путу ка чланству, саопштила је Влада Србије.

“Размењена су мишљења о актуелној политичкој и друштвено-економској ситуацији у Србији, а пре свега о даљој динамици преговора о приступању ЕУ, сарадњи у оквиру Заједничке спољне и безбедносне политике, као и о регионалној сарадњи на Западном Балкану”, наводи се у саопштењу.

У вези са тим, поздрављена је чињеница да је нова Влада поставила приоритет интеграција у ЕУ, очувању јавног здравља и економског раста, као и нормализацији односа са Приштином.

На данашњем састранку Савета за стабилизацију и придруживање, који се због пандемије одржао видео-путем, делегацију Србије предводиле су председник Владе Ана Брнабић и министар евроинтеграција Јадранка Јоксимовић.

Делегацију ЕУ предводили су шеф дипломатије Жосеп Борељ и комесар за проширење Оливер Врхељи.

Борељ се посебно захвалио на учешћу премијерки Брнабић, што није уобичајени формат, али што, казао је, недвосмислено показује колико Влада Србије придаје значај Споразуму остабилизацији и придруживању и европском путу Србије.

Састанак је искоришћен како би се размотрили тренутни односи Србије и Европске уније, пре свега процес приступања Србије ЕУ, а разговарало се и о политичким и економским критеријумима, усклађивању домаћег законодавства са правним тековинама ЕУ, као и о реализацији претприступне помоћи ЕУ.

“Састанак је пружио правовремену прилику за преглед напретка Србије у приступним преговорима и разматрање приоритета за даљи рад у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању и европским интеграцијама. Представници ЕУ су поновили посвећеност ЕУ европској будућности Србије и заложили се за проактивну и стратешку комуникацију Србије и ЕУ”, наводи се у саопштењу.

Током састанка било је речи и о начину на који се Србија суочава са последицама пандемије ковид-19, како у погледу решавања здравствене кризе, тако и у превазилажењу последица по привреду и економију уопште и на спровођење реформи.

Учесници су се сагласили да су добросуседски односи и регионална сарадња кључни елементи процеса проширења и с тим у вези, поздравили наставак дијалога Беогрда и Приштине и доследну посвећеност Србије том процесу.

Представници ЕУ су поздравили значајан допринос Србије војним мисијама и операцијама и поздравили учешће Србије у борбеним групама ЕУ, нагласивши значај даљег продубљивања сарадње по питањима спољне политике.

Учесници су такође подржали Заједничко регионално тржиште, које су лидери Западног Балкана покренули 10. новембра на самиту у Софији и подсетили да Економски и инвестициониплан за Западни Балкан, који је Европска комисија усвојила 6. октобра 2020., даје свеобухватан оквир за подршку економској конвергенцији Србије и региона ЕУ.

ИЗВОР:ТАНЈУГ

Check Also

Петковић: Тадић је у своје време систематски радио на политичком уништењу сопствене земље

“Сваки искрени патриота и Србин коме је Србија у срцу, могао је да буде поносан …