Главна / Вести / Косово и Метохија / Стигао је још један конвој хране из Француске

Стигао је још један конвој хране из Француске

istovar_sleperaХуманитарна организација Солидарност за Косово из Француске послала је нови шлепер, са 10 тона хране народној кухињи „Мајка Девет Југовића“ у Прековцу код Новог Брда.

Овај конвој помоћи је други за редом у последње три седмице. Наиме, Французи су већ своју хуманост показали још у октобру ове године организујући сакупљање и превоз више од 12 тона хране за сиромашне породице на Косову и Метохији. Укупна тежина послате хране за ову јесен прелази 20 тона.

„Кад смо добили молбу од Рашко-призренске Епархије да притекнемо у помоћ народној кухињи, наши добровољци су одмах кренули у акцију у Француској и успели да за кратко време сакупе огромну количину хране. Задовољни смо што је други шлепер хране стигао пре зиме, као што смо обећали након прве пошиљке у октобру,“ каже Арно Гујон, оснивач ове организације.

У току прошле године француски волонтери су у разним акцијама прикупили преко 40 тона хране за гладне на Косову, што је умногоме помогло рад народних кухиња, поготово у зимском периоду.

У Народној кухињи су се захвалили „организацији Солидарност за Косово за акцију прикупљања хране у којој су волонтери показали изузетан слух за наше потребе и што нас годинама уназад помажу“.

Организација “Солидарност за Косово” броји преко 6 хиљада донатора из целе Француске и око 30 волонтера који учествују у раду ове организације. Само у току 2012. године организација је обезбедила 6 конвоја хуманитарне помоћи, летовање у Црној Гори за 40 српске деце са Косова и Метохије и реновирање основне школе „Бора Станковић“ у селу Стража код Гњилана. “Солидарност за Косово” финансира и хуманитарну канцеларију при Епархији Рашко-призренској у Грачаници, од које добијају тачне информације о ситуацији и броју најугроженијих српских породица на Косову и Метохији.

Арно Гујон, оснивач ове организације, одликован је прошле године медаљом краља Стефана Дечанског, а компанија “Новости” му је 17.децембра 2012. доделила и специјалну плакету за “Најплеменитији подвиг године”.

Check Also

Захтев за повлачење Кфора више претња, него што је реално

Председник Народне скупштине Ивица Дачић оценио је данас да захтеви да се КФОР и УНМИК …