Главна / Друштво / Кризни штаб ОГ: Епидемија није завршена. Поштујте мере током празника

Кризни штаб ОГ: Епидемија није завршена. Поштујте мере током празника

Поводом нових мера Владе Косова о ублажавању последица Ковида 19 које су ступиле на снагу, Кризни штаб општине Грачаница одржао је данас седницу како би  утврдили стратегију поштовања мера уочи предстојећих празника, рада јавних и приватних делатности.

На састанку Кризног штаба разматране су препоручене мере општина у зеленој зони с обзиром на то да се Грачаница по одлуци владе налази у зони општина са ниским процентом заразе. У складу са тим Кризни штаб обавештава јавност да се препоручене мере морају поштовати и да ће се поштовање истих у предстојећим данима празника строго контролисати  од стране инспекцијских службеника општине Грачаница и Полицијске станице у Грачаници, а за прекршиоце мера предвиђене су казне.

Осим обавезног мерења температуре у свим јавним и приватним институцијама на снази остају заједничке мере о обавезном ношењу маски, забрани окупљања више од 4 особе, као и забрана организовања било каквих свечаних церемонија за крај године.

Особама старијим од 65 година дозвољено је да излазе из куће у времену од 6:00 до 10:00 и од 16:00 до 19:00 часова, док ван овог распореда имају право да излазе само ради хитних здравствених потреба доказујући релевантним документом потребу изласка ван тог распореда надлежном контролном органу.

Такође, забрањује се организовање свадби и породичних славља, као и верских церемонија и делатности, осим уз учешће уже породице.

Одељење инспекције Општине Грачаница мобилно је терену 24 сата дневно како би осигурало поштовање мера.

Између осталог за општине у зеленој зони  наводи се да је економским операторима дозвољено да раде од 05:00 до 20:00 часова, као и трговинским центрима и угоститељским и гастрономским делатностима, док после 20:00 часова дозвољена је кућна достава хране.

Јавном превозу је дозвољено да ради користећи до 50% капацитета, поштујући „Приручник за заштиту од ширења COVID-19“; Таксистима је дозвољено да раде са по једним путником или до три ако су чланови породице.

Институцијама као што су позоришта, библиотеке, филхармонија, галерије, ансамбли, балети, биоскопи, омладински центри, музеји, културни центри у групама и слично, дозвољено је да раде само до 20:00 часова користећи до 30% простора/површине дотичних објеката, за све активности .

Дозвољене су спортске активности у затвореним и отвореним просторима, где током вежбања у затвореним просторима могу учествовати до 20 особа, док током такмичења могу учествовати до 50 особа.

Дозвољен је рад теретана и затворених базена за појединачне рекреативне активности користећи само 40% простора.

О евентуалним новим мерама и промени постојећих, јавност ће благовремено бити информисана, наводи Кризни штаб.

Check Also

Максимовић: У току припреме за седму манифестацију „Најјаче васкршње јаје“

На Васкршњи понедељак  17. априла биће одржана традиционална, седма по реду манифестација „Најјаче васкршње јаје“,  …