Главна / Вести / Косово и Метохија / Васић: Арсић осуђен за ратни злочин на шест година, да сам на месту судије било би ме срамота

Васић: Арсић осуђен за ратни злочин на шест година, да сам на месту судије било би ме срамота

Основни суд у Приштини прогласио је Ненада Арсића из Чаглавице кривим и осудио га на шест година затвора. Арсић је проглашен кривим за кривично дело “ратни злочин против цивилног становништва”, потврдио је за Kосово Онлајн адвокат Дејан Васић.
Председавајућа судског већа Аљбина Шабани-Рама судија посебног одељења при основном суду у Приштини прогласила је кривим Ненада Арсића из због како се наводи почињеног кривичног дела ратног злочина односно нечовечног поступања према породици Шаља из приштинског насеља Емшир.

Васић је истакао да је оваква пресуда потпуно у супротности са свиме што се догађало у овом процесу.

“Да сам ја судија који је ову пресуду изрекао било би ме срамота и као човека и као правника. Најбоље о свему овоме говори то да судско веће није нашло за сходно да приликом изрицања пресуде каже ни једну једину реч зашто је на овај начин поступило и на који начин је утврђена Ненадова одговорност“, рекао је Васић.

Он тврди да је кроз доказни поступак једино утврђено да оштећени не говоре истину.

“Из доказа који су током поступка спроведени једино што је тачно и поуздано утврђено јесте да оштећени нису говорили истину и то је утврђено да тако јасан и професионалан начин да би то и детету било јасно, а камоли професионалном судији”.

Васић је изразио страх да је ова пресуда само пут којим ће се у будућности ићи.

“Оваква пресуда, која је и прва пресуда коју је Посебно веће које формирано за ратне злочине донело, представља путоказ на који ће се начин будући предмети пред овим већем решавати, а показује и једну дубоку незрелост друштва да на професионалан и непристрасан начин приђе решавању осетљивих предмета“, напомиње Васић.

Једино што преостаје као нада за правду је, према мишљењу Васића, Апелациони суд.

“Уложићу жалбу на ову одлуку очекујући да ће Апелациони суд у Приштини саслушати са више пажње речи одбране, с обзиром да првостепено веће није рекло апсолутно ништа на моју завршну реч која је трајала преко два и по сата, и да ће у другостепеном поступку Арсић коначно бити ослобођен“, закључио је Васић.

Извор: Kосово Онлине

Check Also

Петковић: Курти изазвао сукоб на северу КиМ јер не жели да формира ЗСО

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић истакао је данас да је Аљбин Курти …