Главна / Вести / Косово и Метохија / Канцеларија за КиМ: Још један напад на српску имовину у Косовској Витини

Канцеларија за КиМ: Још један напад на српску имовину у Косовској Витини

Синоћ око 22 сата запаљен је помоћни објекат – плевња породице Јовановић у селу Могила у Kосовској Витини, а породична кућа је том приликом обијена.

У пожару срећом нико није повређен, али је причињена материјална штета. У тренутку избијања пожара у кући и дворишу није било никога, с обзиром на то да је глава породице Благоје Јовановић (73) недавно преминуо, а његова супруга Љубинка (70) је отпутовала код сина у Смедерево.

Kанцеларија за Kосово и Метохију помоћи ће породици покојног Благоја Јовановића да санира насталу штету.

„Истичемо да је ово већ други инцидент у насељу Kосовска Витина у свега неколико дана. Претходно је у уторак каменована Основна школа “Младен Марковић” у Витини, приликом чега су полупани прозори на објекту, а непознати починиоци покушали су да обију и улазна врата. Након напада на малолетну децу, изгредници сада не дају мира ни породицама преминулих Срба.

Kанцеларија за Kосово и Метохију захтева да починиоци овог злочина буду откривени у најкраћем могућем року и инсистира да приштинске институције прекину са праксом некажњивости злочина чије су мете Срби и њихова имовина. На овај начин им се угрожава не само безбедност, уноси додатни немир и страх, већ се угрожава и егзистенција Срба који живе на простору Kосова и Метохије.

Претходних недељу дана поново су појачани напади и притисци на Србе у јужној покрајини. Светомир Бачевић је у Пећи ухапшен без иједног доказа за ратни злочин, Ненад Арсић је оптужен на шест година затвора на основу исказа лажних сведока, док су непознати починиоци поставили знак на албанском језику „Наша црква“, у близини остатака православне цркве у селу Суво Грло код Србице“, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Check Also

Настављени протести грађана на северу

Ноћ на Северу Косова и Метохије је протекла мирно. Срби се и даље окупљају у …