Главна / Вести / Косово и Метохија / Дачић: Српске власти желе наставак дијалога са Приштином и да се косовско питање реши компромисом

Дачић: Српске власти желе наставак дијалога са Приштином и да се косовско питање реши компромисом

Однос Сједињених Америчких Држава према Србији није се променио набоље због САД, већ због Србије и онога што је она урадила, изјавио је председник Скупштине Србије Ивица Дачић, преноси Тањуг.
Он је у интервјуу за РТС, истакао да Србија више није онаква каква је некада била, па да се плаши било каквог позива из иностранства и налога да мора нешто да прихвати.

“Ми смо потпуно променили политичку мапу и довели до тога да смо обновили те, барем коректне односе с великим светским силама. Са друге стране, 19 земаља је повукло признање независности Kосова, што значи да они више немају већину ни у једној међународној организацији, не иде им онако како су планирали”, рекао је Дачић.

Истакао је да српске власти желе наставак дијалога са Приштином и да се косовско питање реши компромисом, а на питање да ли страхује од потеза нове америчке администрације, рекао је:

“Они немају шта друго да кажу, осим да нам наметну да морамо да признамо Kосово, а ми то нећемо. Било која администрација да дође, она зна да Србија више није онаква као што је некада била, да се плаши било каквог позива из иностранства да нешто морамо да прихватимо.”

Дачић је навео и да ће посланици у Скупштини Србије у понедељак, 28. децембра, разматрати извештај Европске комисије о напретку Србије на путу ка ЕУ.

Истакао је да је то први пут у историји да ће Скупштина у пленуму разматрати став Европске комисије о напретку Србије отворено, без икаквих устручавања, и оценио да је то веома добро и врло позитивно оцењено од стране саме Европске комисије.

“У том извештају о напретку постоји једна реченица на коју сам веома алергичан и која се стално приписује из године у годину, а то је да се стално констатује стање у дијалогу Београда и Приштине, а нигде се ни у једној реченици не напише каква је и одговорност саме Европске уније и зашто договори који су до сада потписани нису спроведени”, рекао је Дачић.

Додао је да је извештај за Србију специфичан у односу на друге земље јер она, како је рекао, осим свега што се тиче реформи, има део да њен напредак ка ЕУ зависи од дијалога са Приштином.

Извор: Танјуг

Check Also

Настављени протести грађана на северу

Ноћ на Северу Косова и Метохије је протекла мирно. Срби се и даље окупљају у …