Главна / Вести / Косово и Метохија / “Српска” тражи изборе на 4 места

“Српска” тражи изборе на 4 места

Vladeta KosticПредседник Грађанске иницијативе Српска Владета Костић каже да је Српска апсолутни победник локалних избора на Косову у односу на све остале српске листе и пре свега у општинама са већинским српским становништвом.

Он наводи и да је та листа истовремено постигла најбољи резултат у односу на остале неалбанске листе у општинама у којима већину чине Албанци.

Костић у интервјуу Тањугу помиње одређене проблеме и неправилности током гласања 3. новембра у општинама јужно од Ибра, због чега су, како каже, они одмах интервенисали преко општинске изборне комисије и ЦИК-а, те су дале злоупотребе у току дана на појединим местима, али не свуда, спречене.

У том конкексту помиње покушај куповине гласова у Грачаници због чега је приведено четворо активиста Савеза косовских Срба (СКС) од који су двојица, како тврди Костић, актуелни директори департмана општине под управом Бојана Стојановића.
“Сумња се да је код њих пронађена велика свота новца и одређени спискови гласача, па постоје индиције да је сличних неправилности било и у осталим општинама јужно од Ибра где су Срби већина. Надамо се да ће надлежни органи реаговати на утврђене неправилности и да ће лица за која се докаже да су крива бити адекватно санксионисана”, рекао је Костић.

Он је додао да је овог пута пажња међународне заједнице била на много вишем нивоу што је, уверен је, допринело да изборни процес у свим општинама, било да су већински српске или албанске, буде много регуларнији у односу на прошле изборе.

Листа Српска своју надмоћ над осталим српским листама на локалним изборима показала је и тиме што ће у појединим општинама власт бити формирана одмах, тачније неће бити другог круга, а такав је случај и с Грачаницом, рекао је Костић, уз напомену да и у случају другог круга листа Српска креће с позиција првог и са одличним резултатом због чега у коначном исходу очекује победу.

Упитан кад ће Грађанска иницијатива Српска прерасти у политичку партију, Костић је рекао да је она за веома кратко време постала најјачи и најбитнији политички фактор Срба на КиМ захваљујуци постигнутом јединству већине српских политичких партија које гравитирају Косову.
“У међусобном договору донећемо одлуку по том питању у наредном периоду”, најавио је Костић.

Коментаришући излазност Срба он је напоменуо да би сигурно била много већа од званично саопштених података, да су бирачки спискови били сређени, односно “прочишћени” и да је на административним прелазима допуштен улазак свим аутобусима који су довезли расељене из централне Србије и Војводине који су желели да гласају.

Костић је рекао и да решење проблема насталих након недељних избора у појединим срединама на северу Косова очекује данас у Бриселу, те да лично мисли да би изборе у четири општине требало поновити због неправилности током гласања, страха бирача и инцидената.

Check Also

Захтев за повлачење Кфора више претња, него што је реално

Председник Народне скупштине Ивица Дачић оценио је данас да захтеви да се КФОР и УНМИК …