Главна / Вести / Косово и Метохија / Дачић: Најважније изаћи на поновљене изборе

Дачић: Најважније изаћи на поновљене изборе

dacicПредседник Владе Србије Ивица Дачић изјавио је данас да су разговори са косовским премијером Хашимом Тачијем и шефицом европске дипломатије Кетрин Ештон били успешни и да је сада најважније да Срби на Косову у што већем броју изађу на поновљене локалне изборе у Косовској Митровици.

У Бриселу је после нешто више од два сата, завршен заједнички састанак премијера Дачића и вицепремијера Александра Вучића са косовским премијером Хашимом Тачијем уз посредовање високе представнице ЕУ Кетрин Ештон.

Трилатерални састанак почео је нешто после 14,00 часова, након што је Вучић стигао у Брисел и придружио се учесницима дијалога. Дачић и Тачи дошли су у Брисел раније и имали одвојене разговоре са Ештоновом.

Централна изборна комисија у Приштини поништила је изборне резултате на три бирачка места у Косовској Митровици.
“Ако остане одлука ЦИК-а да се избори понове само на три места, а Срби из северне Мтровице не изађу у довољном броју, имаћемо Албанца за градоначелника. То би изазвало конфликте, мозда чак и оружане и у том случају Србија ту не би могла много да помогне”, рекао је Дачић новинарима у Бриселу.

Он је рекао да су све три стране позитивно оцениле излазност Срба у првом кругу избора, упркос инцидентима на три гласачка места у северној Косовској Митровици. Премијер је нагласио да је сада изузетно важно да на поновљене изборе, као и на други круг локалних избора заказан за 1. децембар, Срби изађу у што већем броју.

Ештон: Бржи напредак како би се осварило све што желимо

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон изразила је после састанка уверење да ће бити остварен напредак у спровођењу остатка изборног процеса на Косову и додала да ће се детаљима тог процеса бавити власти у Приштини.

Ештон је изразила задовољство данашњим састанком у Бриселу с премијером Србије Ивицом Дачићем и косовским премијером Хашимом Тачијем, којима се, како је рекла, прикључио и први потпредседник Владе Србије Александар Вучић
“Имали смо веома добар разговор и закључили смо да ће бити остварен добар напредак у спровођењу остатка изборог процеса. Наравно, детаљима тога бавиће се надлежне власти у Приштини”, рекла је Ештонова.

Она је изразила задовољство тиме што је остварен напредак и додала да је тема разговора био и Бриселски споразум и наставак његове имплементације.
“Закључили смо да ће бити убрзан напредак како би се остварило све оно што желимо”, истакла је Ештон.

Висока представница ЕУ је, такође, изразила велико задовољство “посвећеношћу обојице премијера да обезбеде да тај задатак буде у потпуности спроведен”.

 

Check Also

Селаковић: Ни око чега са тим људима не можете да се договорите

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас у Бриселу, након нове рунде дијалога, да …