Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: Албанске партије се утркују у екстремизму

Петковић: Албанске партије се утркују у екстремизму

Недопустиво је да здравље и борба за животе људи у јеку пандемије корона вируса буде полигон за нечије политичке игре. Ковид-19 не познаје ничије етничко порекло и Србија као одговорна држава настоји да обезбеди довољне количине вакцина за све грађане, без изузетка, рекао је у интервјуу Вечерњим новостима директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, коментаришући став владе у Приштини да су вакцине за грађане на северу Косова нелегално ушле на Косово.

“У новоотвореној болници у Крушевцу могу да се лече и Срби и Албанци. Зато ми је невероватно да неко у Приштини, прво одузме лекове у српским срединама а сада би да се обрачунава и са вакцинама. Све је то у домену дневне политике, којој овде нема места већ је политика да сви покажемо хуманист и солидарност”, рекао је Петковић.

Говорећи о оптужницама за ратне злочине, оцењује да приштинско правосуђе има толико дугу традицију злоупотребе питања ратних злочина да се може без ограђивања говорити о некој врсти лова на вештице.

“Срби су у прошлости најчешће оптуживани за ратне злочине на основу непоузданих дојава, без чврстог правног основа, на основу тајних спискова…Иза свега тога се крила, не потреба да се процесуирају ратни злочинци, већ да се неком отме имовина или да се застраше они који би пожелели да се врате на предратна огњишта. Политичка и криминална инструментализација питања ратних злочина је обично ескалирала у време политичких криза на КиМ или да би био направљен вештачки биланс онда када би била подигнута оптужница против неког Албанца. Канцеларија за КиМ је развила и институционалне механизме да се нашим неправедно оптуженим сународницима пружи помоћ”, каже Петковић.

Како се ближе избори, понављају се приче о наводном српском геноциду, да ће председник Вучић бити проглашен персоном нон грата. На питање утиче ли таква реторика на безбедност Срба, Петковић каже да је предизборно време на КиМ увек било време безбедносних изазова праћено ескалацијом антисрпске реторике.

“У недостатку одговора на егзистенцијалне проблеме грађана, албанске партије се утркују у екстремизму, а кривица за нерешене друштвене и економске изазове пребацује се на Србе. Апсурд је да странке чији су лидери и функционери у притвору између осталог и због убијања сопствених сународника иступају са порукама о српској кривици. А покушај демонизације председника Александра Вучића, то је постало омиљени спорт албанске политичке врхушке”, наводи Петковић.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, истиче да је Приштина 7,5 година одбијала да разговара о имовини, неутемељено инсистирајући да је то њихово унутрашње питање.” Међутим, докази о улагању на простору КиМ и имовинска документација говоре другачије. За нас је важно је да се утврди ко чиме легално располаже на основу имовинског права и међународних принципа”.

Утисак је, како каже, да представници Приштине тамо углавном не долазе да би се било шта договорили већ да би испунили форму.

“Једини начин да Приштина докаже да је иоле кредибилан саговорник је да без одлагања омогући формирање ЗСО а у овом тренутку на њиховој страни не уочавам никакав ентузијазам у вези са тим питањем”, закључио је Петковић.

Извор: Косово онлајн

Check Also

У српским срединама на КиМ једна особа преминула, 17 новозаражених

У српским срединама на Косову и Метохији регистровано је 17 новозаражених корона вирусом, једна особа …