Главна / Вести / Косово и Метохија / Одликовања лекарима и Добрици Ерићу

Одликовања лекарима и Добрици Ерићу

Председник Александар Вучић уручио је данас одликовања лекарима за изузетне заслуге и допринос у спречавању ширења заразне болести ковид-19, као и Сретењски орден трећег степена за нарочите заслуге за Србију и грађане у књижевном, посебно песничком, стваралаштву, којим је постхумно одликован песник и драмски и прозни писац Добрица Ерић.

Председник је златне медаље за заслуге уручио заменику директора Центра за анестезиологију и реаниматологију КЦС проф.др Ивану Палибрку и начелници Клиничког одељења за пулмологију и алергологију са имунологијом у КБЦ “Звездара” др Весни Допуђа Пантић.

Указом председника Републике од 9. новембра ове године, за изузетне заслуге и дело личног херојства у лечењу и заштити становништва постхумно је одликована начелница Инфективног одељења у Општој болници Лесковац др Душанка Живковић, а медаљу је примила њена ћерка Ивана Вељић.

Орден којим је одликован Добрица Ерић, примила је његова унука Невена Дамљановић.

Обраћајући се присутнима, Вучић је истакао да се никада, приликом доделе одликовања, није руководио политичким, партијским и другим стварима.

“Из странке сам добијао притужбе за различите лауреате, али се нисам освртао јер су одликовања за нешто што је урађено за земљу и народ”, поручио је он.

Уз примедбу да су одликовани из различитих “група”, те да можда немају заједнички именитељ, ипак им је једно заједничко – да су сви задужили Србију, свакога од нас.

“И вама који данас после много месеци жестоке борбе против корона вируса тај посао радите, одликовање треба да служи на понос. Ово одликовање не даје политичар, већ држава Србија. Оно вас обавезује у будућности и не показује само захвалност за оно што сте чинили у прошлости, већ оно што треба да учините у будућности. На сваком месту треба да осетите већу одговорност”, нагласио је он.

Вучић је рекао да је одликовање мали знак захвалности, али знак који ће умети да поштује цела породица и тиме се поноси да је неко у породици примио висока државна одликовања због оног што је учинио у одбрани живота нашег народа. “За Душанку сам добио много невероватних дописа и дивних речи. Чини ми се да у Лесковцу не постоји нико о коме је толико лепих речи написано и речено”, додао је он.

“То што вам изразим саучешће неће вам вратити мајку, али одликовање је захвалност државе. Знајући којим се послом бавите наставите њеним стопама. Ви сте део породице која је примила то одликовање. Са поносом га чувајте не само као успомену на мајку, већ као нешто што припада целој породици и мора у свим врлинама да се продужи на породично стабло”, нагласио је Вучић.

Када је реч о Добрици Ерићу, казао је да, када сваки човек помисли на Србију, целокупно српство, и када се пита који је то заштитни знак, иако ће увек бити оних који ће да се деле између Андрића, Ћосића, Селимовића, Киша, Пекића… једна ствар је заједничка свима – сви би, каже, потписали да је оно што сви једнако волимо и да је човек којег смо сви волели и волимо и данас због његове фантастичне позитивне енергије, невероватног талента и љубави према Србији – Добрица Ерић.

“Почаствован сам што сам могао њега да одликујем високим орденом и тиме да нешто мало вратимо за све велико што је нама у Србији дао”, нагласио је Вучић.

Председник је подсетио да можда некима у овом тренутку није превише стало да слушају о одликовањима, али да лично придаје велики значај томе јер се до одликовања не долази лако – то је резултат разлике коју сте правили у односу на друге.

“Са поносном чувајте ово одликовање и своје знање, врлину, пожртвованост пренесите на најближе”, закључио је Вучић.

Председник је одликовања доделио уз поштовање свих епидемиолошких мера.

Извор: Танјуг

Check Also

У српским срединама на КиМ једна особа преминула, 17 новозаражених

У српским срединама на Косову и Метохији регистровано је 17 новозаражених корона вирусом, једна особа …