Главна / Вести / Косово и Метохија / Три најважнија циља за 2021. – мир, очување здравља нације и бољи стандард
Beograd, 28. decembra 2020 - Najvazniji interes Srbije u predstojecoj godini je ocuvanje mira i stabilnosti, drugi najvazniji cilj je briga o zdravlju gradjana i pobeda nad korona virusom, a treci - dalje poboljsanje zivotnog standarda, istakao je danas predsednik Aleksandar Vucic. FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

Три најважнија циља за 2021. – мир, очување здравља нације и бољи стандард

Beograd, 28. decembra 2020 – Najvazniji interes Srbije u predstojecoj godini je ocuvanje mira i stabilnosti, drugi najvazniji cilj je briga o zdravlju gradjana i pobeda nad korona virusom, a treci – dalje poboljsanje zivotnog standarda, istakao je danas predsednik Aleksandar Vucic. FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

Најважнији интерес Србије у предстојећој години је очување мира и стабилности, други најважнији циљ је брига о здрављу грађана и победа над корона вирусом, а трећи – даље побољшање животног стандарда, истакао је данас председник Александар Вучић.

Упркос тешким, сложеним и комплексним, међународним и регионалним питањима, приоритет је да сачувамо мир, али истовремено и виталне националне и државне интересе, рекао је Александар Вучић на конференцији за новинаре.

Рекао је да је уверен да ће председник и Влада успети да остваре најбоље резултате који ће да гарантују људима у Србији сигурност и добру будућност.

Вучић је истакао да је други најважнији циљ брига о здрављу грађана и како да победимо ковид 19, али и унапредимо здравствени систем.

Као трећи важан циљ, навео је даље побољшање животног стандарда грађана, кроз висину плата, пензија и улагања у чистији ваздух, бољих путева, пруга, гасовода…

Председник очекује да следећу година Србија стопу раста заврши са 6 одсто, а да јавни дуг не пређе 60 одсто БДП-а.

Циљ повећање просечних плата

Александар Вучић је рекао да је циљ да просечне плате пре краја ове године достигну ниво између 560 и 570 евра, с тим што би у Београду биле 690 евра.

Најавио је повећање плата од 1. јануара за здравствене ранике пет одсто, а за остале три одсто. Каже и да ће првог априла бити ново повећање плата.

Каже и да је повећање минималне зараде за 6,6 одсто веома значајно.

Наводи да је циљ да и пензије буду веће.

Најавио је изградњу нових болница и Клиничких центара. Каже да се обнављају болнице у више градова и да ће највећи број њих бити завршен следеће године.

У августу 2021. завршава се прва фаза КЦС, а годину дана после тога и друга фаза, рекао је председник.

Што је могућа бржа имунизација становништва

Циљ је што је могуће бржа вакцинација становништва, рекао је Вучић и додао да ће се реконструисати и домови здравља.

Током јануара очекује нове испоруке Фајзрових вакцина, на сваких седам дана. План је да одмах после вакцинације људи у геронтолошким центрима

Верујем да ћемо у јануару месецу успети да заштитимо највећи број људи који ради у ковид систему, навео је Вучић.

Додаје да очекује пре краја године и прве количине вакцина из Русије, али истиче да то ништа не значи док она не добије дозволу Агенције за лекове.

Истиче да се очекују и додатне колиине вакцина и да се преговара са другим западним и кинеским произвођачима.

О инфраструктури, енергетици, образовању…

Вучић каже да се тренутно граде четири ауто-пута и да се следеће године очекује завршетак деонице од Чачка до Пожеге

Истиче да се ради и на брзим саобраћајницама у земљи, а напредује и Моравски коридор.

Поменуо је и ауто-пут Кузмин-Сремска рача, додајући да се ради комплетан мост преко Саве.

Председник се нада и да ће следеће године бити завршена пруга Београд-Нови Сад, и да ћемо почетком марта моћи да идемо том пругом.

Најавио је и улагања у енергетику и изградњу гасовода.

Поручио је и да посебна пажња мора да се посвети даљем улагању у образовање и у дуално образовање.

Наставак рада на привлачењу инвеститора

Важно је да се настави са привлачењем страних инвеститора, рекао је Вучић и додао да има списак инвеститора који долазе у наредној години.

Истакао је да је задовољан јер је промењена слика у Банату и да се нада да ће бити снаге да се то уради и на северу Баната.

Како је рекао, такође је важна реформа великих стратешких јавних предузећа.

Истакао је и унапређење капацитета прехрамбене индустрије.

Када је реч о судству,поменуо је медијацију, парнични поступак, повећање броја судија, али и дигитализацију.

„Веома је важно да наставимо улагања у мање спортове и да наставимо доминацију на регионалном нивоу у великим спортовима”, рекао је Вучић.

Истиче да ће морати више да се уложи у рукомет, одбојку, ватерполо…

Најавио је и рад на развоју туризма у Подунављу, на овчарко кабларској-клисури, у Винчи…

Европски пут, али уз чување пријатељства са онима који нам нису окретали леђа

Вучић је истакао да је важно да се чувају мир, безбедност и слобода грађана и да се покуша остварење најбољих могућих резултата.

Каже да Србија има најбољи резултат у Европи када је реч о стопи раста и да је поносан што је председник земље која је шампион Европе у ономе што је најважније.

“Последњи пут када сам разговарао са Ангелом Меркел, био сам срећан њеном реакцијом”, навео је председник.

Каже да верује да ће нас то подстаћи на европском путу, али и да ћемо чувати пријатељства са онима који нам нису окретали леђа када је то најтеже.

Вучић је рекао да је потребно урадити још много важних ствари и да је поносан што Србији током пандемије нису недостали ни респиратори ни лекови.

Додао је да нико са Западног Балкана, осим Србије, нема вакцину, и да ће их имати тек у јануару, а Србија је са вакцинацијом кренула пре неких у ЕУ.

Верује да ће бити превазиђено хиљаде техничких проблема са којима се сви суочавају.

Наставак бриге о српском народу

Поручио је и да ће Београд наставити да брине о свом народу на КиМ и да је спреман да шаље лекове и вакцине Албанцима.

Истиче да тиме што је Београд послао вакцине српском народу није прекршио Бриселски споразум и да никоме не би требало да падне на памет да нападне некога ко је делио лекове.

Најавио је и нова улагања у Грачаницу и Косовску Митровицу, и помоћ народу Србије у региону, уз наставак сарадње са свима.

Жели добре односе са Скопљем, Сарајевом, Тираном…

“Грађанима Србије желим срећну Нову годину”, навео је председник.

Влада у тешким условима добро радила

Вучић је, на питање како је задовољан радом Владе, навео да је радом неких министара задовољнији, а нечијим радом мање задовољан.

Каже да му се чини да неко има недостатак енергије, али напомиње да је Влада радила у тешким условима и да је успела да уради много ствари.

“Ја сам захвалан Ани, ми се поделимо како ћемо да радимо те међународне ствари”, рекао је Вучић.

Срећан је због изградње две ковид болнице и комплетних здравствених капацитета. Напоменуо је да је корона уништила нормалан живот и старима и младима.

На питање да ли ће учествовати у дијалогу власти и опозиције, каже да дијалог постоји сваки дан. Наводи да, када слуша како га вређају, одговара тако што прича о новим инвестицијама. “За њих је немогуће да разговарају с неким кога свакога дана карактеришу најгорим именима”, навео је Вучић.

Грађење пријатељских односа са Црном Гором уз поштовање интереса српског народа

Вучић је рекао да Србија поштује суверенитет и незавосност Црне Горе.

Каже да је Србија очекивала да се промени одлука о протеривању амбасадора Божовића из Црне Горе и да још чека.

Председник истиче да није ни очекивао другачији однос Подгорице према независности Косова.

“Ми ћемо да градимо братске и пријатељске односе са сваком владом у Црној Гори, поштујући интересе наше земље и народа”, рекао је Вућић.

“Неки се радују успеху Србије, а неки несрећи Србије”

Вучић је рекао да је јуче или прекјуче око 13 сати дошло до пуцања једне цеви у једној од просторија нове ковид болнице у Батајници.

Каже да цев није пукла тамо где су пацијенти и да је су у згради Председништва ове године трипут пуцале цеви и да не види проблем у томе.

Наводи да неки имају потребу да кажу да нешто не ради, иако се данас у болници у Батајници лечи 500 пацијената, а здравствени радници се тамо боре за љихове животе ризикујући своје животе.

“Неки се радују успеху Србије, а неки се радују несрећи Србије”, навео је Вучић.

Изузетна сарадња с Кином

Поводом смрти пилота Светислава Вранића, који је довезао авион који је носио помоћ из Кине, Вучић је рекао да је то огроман губитак за Србију и да је он био један од најбољих људи које смо имали у ваздухопловству.

Додаје да ће Вранићевој породици заувек остати то да је он донео помоћ од огромног значаја у тренутку када смо је жељно чекали и када је мало одакле долазила.

Вучић је навео и да је сарадња Србије са Кином изузетна и да је имао добољно храбрости да то каже и пред Доналдом Трампом.

Поменуо је “Линглонг”, “Зиђин”, смедеревску Железару и инфраструктурне пројекте.

На питање коју ће вакцину он да прими, рекао је да чека која ће следећа да буде одобрена и да ће он и Златибор Лончар приммити различите вакцине, јер они верују у вакцине.

Check Also

Вучић посетио Драгишу Гаљка, рањеног Србина са КиМ

Председник Србије Александар Вучић посетио је данас у Ургентном центру Клиничког центра Драгишу Гаљка којег је …