Главна / Друштво / Предшколска установа Ђурђевак – успешан рад са децом

Предшколска установа Ђурђевак – успешан рад са децом

vesna_kosticПредшколска установа за образовање и васпитање Ђурђевак, након рата из Приштине измештена у Грачаницу, већ дуги низ година бави се васпитањем деце, не само из Грачанице, већ из целог Косовског округа. Поред просторија у Грачаници, ова установа има и истурена одељења у Лапљем селу, Доњој Брњици, Чаглавици, Сушици. Два месеца је прошло како су нови малишани започели предшколски програм, а по речима васпитача овог обданишта Весне Костић, за сада су сви задовољни новом генерацијом предшколаца, који ће се кроз игру припремати за школу.

Васпитачи улажу велики труд да децу спреме за полазак у први разред. Све се ради кроз игру, а некада и сама деца наметну шта желе да раде и чиме да испуне време. Већина деце је из вртића и код нас су већ били на целодневном боравку, гледамо да деца без оптерећења савладају оно што треба да знају, а сваки васпитач се труди да испоштује дечје право – каже за наш радио Весна Костић.

Постоји припремни програм, прописан од стране Министарства просвете, родитељи су од стране васпитача упознати са током програма и нема потребе да прекомерно оптерећују децу обавезама у овом узрасту. Довољно је да имају поверење у васпитача, а у Ђурђевку раде веома искусни васпитачи – рекла је Весна Костић.

У новом објекту у Грачаници постоји шест васпитних група, од тога две су јаслене, три су васпитне (млађа, средња и старија) и једна је у целодневном боравку. Заступљене су све активности,а васпитачи се труде да буду максимално креативни и да испуне дан деци.Организују се спортске активности, културне манифестације, а централна манифестација је Дан обданишта Ђурђевак, када се и предшколци испраћају у први разред. Бројне активности организоване су и у току Дечје недеље.

Сваке године практикујемо да организујемо дружење са децом из других вртића. Деца су путовала у Куршумлију, Јагодину, а у плану су и нека друга места – каже Весна Костић.

Васпитачи Ђурђевка похваљују сарадњу са родитељима и наглашавају да мора да постоји мељусобна сарадња на релацији дете – родитељ – васпитач.

Check Also

Вучић: Албанија и Северна Македонија заслужују почетак преговора, Србија повећала размену са ЕУ за 30 одсто

Председник Александар Вучић изјавио је на заједничкој конференцији за новинаре са лидерима из региона у …