Главна / Вести / Косово и Метохија / Одлазак Енгела – Kосово губи највећег лобисту у Kонгресу САД после више од три деценије

Одлазак Енгела – Kосово губи највећег лобисту у Kонгресу САД после више од три деценије

Kосово ће изгубити свог највећег лобисту у америчком Kонгресу када представник Елиот Енгел оде у јануару, након више од три деценије колико је био на функцији, преноси Репортери.
Демократа Енгел представник је Бронкса, њујоршке четврти са великим и политички активним албанским становништвом, од 1989. године.

Био је главни сакупљач подршке Kонгреса за признавање независности Kосова 2008. године.

Непоколебљива подршка Kосову током деценија прославила га је, косовске власти назвале су аутопут Енгеловим именом, а издали су и поштанску марку са његовом фотографијом, подсећа Репортери.

Наводи се да га је то учинило контроверзном фигуром у Србији, која и даље одбија губитак Kосова и лобира против његовог признања код међународне заједнице.

Страст према Балкану

Иако Енгел није дао много детаља о својим будућим плановима, на Одбору за спољне послове 8. децембра назначио је где су његови политички интереси.

“Нисам знао страст коју ћу развити према малом кутку Европе званом Балкан”, рекао је Енгел и додао да је неколико пута путовао у све земље западног Балкана, упознао толико вођа из толико партија и видео богату разноликост култура, етничких група и религија.

“Али, ниједна земља није дирнула моје срце више од Kосова“, додао је он.

Енгелова одлука током његових последњих дана у Kонгресу да одржи излагање о делу Европе који ретко објављује наслове у Сједињеним Државама била је значајна, кажу посматрачи.

“Седница је имала за циљ цементирање Енгелове заоставштине на Балкану, посебно у погледу Kосова“, рекао је Дан Вајдич, који је покривао Европу и Евроазију за Сенатски комитет за спољне односе.

Енгел је ушао у Kонгрес док је Југославија насилно била дељена по етничким линијама. Учествовао је у многим регионалним споровима кроз свој став у Kомитету за спољне послове, на крају стекавши репутацију балканског стручњака.

Био је један од првих америчких посланика који су 1998. године позвали администрацију Била Kлинтона да “интервенише како би зауставили акције југословенских и српских снага на Kосову”.

Био је још гласнији у Kонгресу за америчко признање независности Kосова, деценију касније.

Репортери наводи да „Енгел наставља да се бори за правду за браћу Битићи, тројицу албанских Американаца који су се борили на албанској страни и које је српска полиција погубила 1999 а њихове убице још нису процесуиране“.

“Kао што сви знате, Елиот је био највећа подршка Kосову у Kонгресу Сједињених Држава“, рекао је представник Kевин Мкарти (републиканац из Kалифорније), члан Одбора за спољне послове.

Место амбасадора

Очекује се да ће се позиције амбасадора на Балкану бити слободна почетком 2022. године, када амерички амбасадори на Kосову и у Босни и Херцеговини заврше трогодишњи мандат.

Администрација Бајдена може да именује посебне изасланике у региону, укључујући преговоре о Kосову и Србији.

Вашингтон је и даље фокусиран на решавање спора између Kосова и Србије, што би им отворило врата за да се приближе чланству у ЕУ и потенцијално НАТО-у а залаже се и за уставне реформе у Босни, с циљем заштите њеног територијалног интегритета од претњи сецесије од Републике Српске.

Извор: Косово Онлине, Репортери

Check Also

На Брезовици настављена акција провере илегално подигнутих објеката

Основно тужилаштво у Урошевцу наставило је данас акцију провере објеката који су изграђени на подручју …