Главна / Вести / Србија / У Србију стигло 2.400 доза руске вакцине

У Србију стигло 2.400 доза руске вакцине

Руска вакцина против корона вируса Спутњик В стигла је данас у Србију и први контингент од 2.400 доза је допремљен на Институт Торлак.

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек каже да је Србија једина земља у Европи, а можда и у свету, која има вакцине два различита произвођача – Фајзер и Спутњик В.

“На крају смо тешке 2020. године у којој константно водимо борбу против корона вируса и ковида 19, међутим, сада имамо лепе вести и ово је значајан дан за грађане Србије. Имамо две вакцине два различита прозвођача које су различите по типу деловања. Једна је РНК вакцина, а друга је базирана на аденовирусу. Заједничко је да су обе вакцине изузетно квалитетне, безбедне и дају добре резултате”, рекао је Ђерлек.

Он је додао да је држава показала одговорност према здрављу грађана и испунила оно што је обећала и да сада постоје, како је рекао, два “јака адута” да се озбиљније супротставимо ковиду 19 и да почнемо нормално да живимо.

“Апеловао бих на све грађане, и као човек, и као лекар, да се масовно одазову вакцинацији”, рекао је Ђерлек и додао да је вакцина једино средство које може помоћи у тешкој борби против корона вируса.

Ђерлек је казао да постоји најава да ће већ 4. јануара доћи нови контигент Фајзерове вакцине који ће се допремати на недељном нивоу по неких 20.000 доза, тако да би у јануару Србија требало да добије 78.000, у фебруару 98.000, а у марту 114.000 доза те вакцине.

“Што се тиче Спутњика В за дан-два се очекује увозна дозвола и сертификат за употребу тако да се употреба може очекивати одмах после Нове године”, рекао је Ђерлек.

Очекује да ће већ у другој половини јануара почети масовна вакцинација, наводећи да ту пре свега мисли на почетак паралелне вакцинације здравствених радника у ковид системима.

Ðерлек је казао да очекује и кинеску вакцину, међутим, у овом тренутку нема информацију када ће она тачно стићи, али напомиње да су у питању дану када ће Србија добити папире и узорке кинеске вакцине.

Упитан хоће ли грађани моћи да бирају вакцину, Ђерлек је одговорио да су све добре и безбедне и да се може бирати, али наравно у зависности од тога шта има на лагеру.

“Ако је неко, примера ради, заинтресован за Спутњик В, а ми немамо ту вакцину на лагеру, онда ће морати да сачека”, рекао је Ђерлек и подвукао да су све вакцине бесплатне.

Чижов: Када Србија покаже интересовање даћемо вам технологију, пробну серију, па сами производите вакцину

Задатак Русије није да промовише вакцину против вируса корона “Спутњик Ве” на тржиште Европске уније, главни циљ је да се обезбеди бесплатна вакцинација руског становништва, рекао је стални представник Русије при ЕУ Владимир Чижов руским медијима.

“На политичком нивоу не иницирамо никакве разговоре о ‘Спутњику Ве’ ни са европским структурама, ни са појединачним земљама ЕУ. Немамо потребу за тим. Главни задатак Русије је да обезбеди бесплатну вакцинацију становништва Руске Федерације”, рекао је Чижов.

Према његовим речима, то није нимало једноставан задатак, јер производна база тако специфичног производа има своје границе.

“Због тога, када друге државе, било Србија или Аргентина, покажу интересовање (за вакцином), Москва каже:’Изволите, ми ћемо вам дати технологију, даћемо пробну серију, успоставите производњу на својој основи”, објаснио је Чижов.

Како каже, Русија не гледа на вакцину као на извор прихода.

“Наравно, ако је будемо испоручивали у иностранство, то ћемо наплаћивати. Али у Русији, за руске грађане, вакцинација ц́е бити бесплатна. Све остало је предмет даљих договора”, рекао је Чижов.

Он је подсетио да је од 27 земаља ЕУ за сад само Мађарска одлучила да купи руску вакцину “Спутњик Ве”, а иначе, како је рекао, та земља има “репутацију бунтовника у ЕУ”.

“Интересовање Будимпеште за ‘Спутњик Ве’ изазвао је у Бриселу прво збуњеност, затим љутњу. На крају је Европска комисија морала да призна да у критичној ситуацији Мађарска има право да користи ту вакцину, иако јој неће дозволити ни да продају ни да предаје руску вакцину другим земљама”, објаснио је Чижов.

Државе чланице ЕУ започеле су координисани процес за вакцинацију око 450 милиона грађана.

Извор: Танјуг

Check Also

Мојсиловић обишао припаднике ВС дуж административне линије са КиМ

Начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић обишао је данас припаднике Војске Србије који задатке извршавају дуж …