Главна / Вести / Косово и Метохија / Приштина објавила: До 2023. неће тражити чланство у међународним организацијама

Приштина објавила: До 2023. неће тражити чланство у међународним организацијама

Влада у Приштини прихватила је план да до 2023. године неће подносити захтеве за чланство у међународним организацијама попут Савета Европе, Светске здравствене организације, Унеска и Светске трговинске организације, јавља РТК, а преноси Спутњик.

Иако се избори очекују ускоро, Хотијева влада одобрила је План рада за наредну годину у којем се наводи да до 2023. године Косово неће подносити захтеве за пријем у важне међународне организације.

Влада је такође одобрила Законодавни програм и Списак стратешких докумената.

Актуелна влада израдила је пројекције политика извршне власти за наредне три године, иако ц́е бирачи изаћи на биралишта почетком 2021. године.

Између осталог, владин кабинет је одобрио План рада за 2021. годину, у којем су наведене и акције за наредне две године. Одлука владе у техничком мандату да се до 2023. године Косово уздржи од јачања међународног субјективитета наишла је на оштре медијске критике. Хотијева влада образложила је План рада за 2021., али и две наредне године по питању чланства у међународним организацијама Косова.

“Наредне године биће састављена само листа међународних институција и организација од посебног значаја за Косово. За 2022. планирано је да се припреме пријаве и евентуално пријављивање за чланство у мање организације. За 2023. годину предвиђено је пријављивање за чланство у организације, које имају велику улогу у међународном оснаживању Косова, као што су Савет Европе, Светска здравствена организација, УНЕСЦО и Светска трговинска организација”, саопштено је из Хотијеве владе.

Премијер Хоти, током септембра потписао је Вашингтонски споразум у Белој кући, који предвиђа једногодишњи мораторијум на пријаву Косова за пријем у чланство међународних организација.

Извор: Спутник.рс

Check Also

Петковић: Потурањем лажног ,,нон – пејпера” о ЗСО, политичари у Приштини доказују да су ситни преваранати и фалсификатори

Да је политичка врхушка у Приштини ништа друго до дружина ситних превараната и фалсификатора, потврђује …