Главна / Вести / Србија / До краја јануара најмање 4 различите вакцине у Србији

До краја јануара најмање 4 различите вакцине у Србији

До краја јануара у Србији ћемо имати најмање четири вакцине против корона вируса, различитих светских произвођача, најавио је председник Александар Вучић.

Након што је Кина одобрила своју прву вакцину против корона вируса за општу употребу компаније Синофарм, Вучић је рекао да верује да у наредним данима могу да се очекују испоруке првих кинеских вакцина, како би их наша Агенција прегледала и испитала.

“Имаћемо и две вакцине са Запада, разговараћемо и са Модерном и са Астразенеком, са Џонсоном”, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Подсетио је да је јуче у Србију стигла руска вакцина “Спутник В”, чије ће много веће количине стићи у наредном периоду, док је још пре ње стигла Фајзерова вакцина.

“Важно је да нападнемо корону, да бисмо могли да радимо, да излазимо из свега овога, да чувамо животе и да се посветимо напретку”, истакао је Вучић.

Он је додао да је Србија ове године, због ковида 19, изгубила много људи, и тиме платила страшну цену, али и приметио да су држава, а пре свега лекари у ковид систему, дали све од себе, радили и борили се против вируса, и да је земља успела да, буде нешто успешнија или мање неуспешна у тој борби, од других у региону и Европи.

И Немачка набавља вакцине мимо Ковакс програма

И Немачка је набавила 30 милиона вакцина мимо европског Ковакс плана, зато што брину о својим грађанима, те је и моја обавеза као председника да то исто чиним, рекао је Александар Вучић.

Председник је за ТВ Пинк, а упитан да прокоментарише поједине изјаве о томе зашто Србија набавља вакцине мимо Ковакс плана, казао да ће Србија учинити све да набави што више вакцина, јер, истиче, неће дозволити да “људи губе животе да би се он неком политички додворавао”.

“Зашто је онда Немачка купила 30 милиона вакцина мимо европског плана? Зато што брину о својим грађанима. И ми смо део Ковакс плана, али моја обавеза као председника је да бринем о својим грађанима, јер су ме због тога и изабрали”, рекао је Вучић.

Подсећа да је осим Фајзерове вакцине, Србија јуче набавила и руске вакцине за које је платила девет и по милиона евра.

Вучић наглашава да ће платити да у нашу земљу дође и кинеска вакцина, а спремна је, истиче, и да плати више од осталих за све друге вакцине како би што више грађана било заштићено од вируса корона.

Вучић каже да ће Србија и по Ковакс плану добити вакцине и пре договореног рока, јер наша земља у ЕУ данас, наводи, има поштовање и пријатеља у европском комесару Оливеру Вархељиу.

Извор: Танјуг

Check Also

Деца са КиМ обишла манастир Јазак на Фрушкој Гори

У оквиру петодневног боравка на одмаралишту Летенка на Фрушкој Гори , деца су обишла и …