Главна / Друштво / Венац отворио Центар за дигитализацију

Венац отворио Центар за дигитализацију

Ансамбл ВЕНАЦ је данас 31.12.2020. отворио Центар за дигитализацију и званично започео процес дигитализације.

Венац је прва културна установа на Косову и Метохији која ће започети процес дигитализације и једна од ретких у Србији.
Током 2020. године ВЕНАЦ је радио на формирању свог Центра за дигитализацију. Купљена је рачунарска, електронска, фото и видео опрема у вредности од милион дирана. Купљени су и лиценцирани програми за аудио и видео монтажу, као и програм за музичко компоновање. Венац је створио услове да започне дигитализацију свог административног рада али ће упоредо, и пре свега, радити на дигитализацији свог уметничког рада а све у циљу заштите нематеријалног културног наслеђа са простора Косова и Метохије.
У претходна три месеца организовала се и обука двоје запослених за процес дигитализације који ће радити по упутствима директора и чланова Уметничког савета Ансамбла ВЕНАЦ.
Први производи Центра за дигитализацију су нови сајт Венца (www.ansamblvenac.rs) као и видео спотови које ће пласирати од 01. јануара 2021, а у току је припрема новог дигиталног пројекта, али старог назива, “Заиграј и Ти коло”.
Венац ће у наредној години уложити још милион динара за додатне техничке услове Центра за дигитализацију .
За формирање овог центра заслужно је Министарство културе и информисања Републике Србије, које иначе финансира Венац као државну културну установу и тиме помаже да се богато нематеријално културно наслеђе Косова и Метохије максимално заштити и сачува али и презентује свету.

Check Also

Ракић: Мислим да ћемо добити ЗСО, став Америке јасан

Вељко Ракић из Института за промоцију владавине права изјавио је данас да сматра да ће …