Главна / Вести / Србија / Руске агенције о отварању Балканског тока
Zabalj, 1. januar 2021.- Predsednik Aleksandar Vucic otvorio je jutros, nesto posle sest sati, u Gospodjincima kod Zablja, novi gasovod u Srbiji, Balkanski tok, od bugarske do madjarske granice."Ovo je za nas velika i vazna stvar", istakao je Vucic.Otvaranju prisustvuju dirketor Srbijagasa Dusan Bajatovic, ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harcenko, ministar gradjevinarstva Tomislav Momirovic, bivsi ministar energetike Aleksandar Antic i vojvodjanski premijer Igor Mirovic, kao i predsednik kompanije "Energotehnika Juzna Backa" Dragoljub Zbiljic.FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/nr FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr

Руске агенције о отварању Балканског тока

Водеће руске новинске агенције пренеле су да је председник Србије Александар Вучић отворио јутрос, у Госпођинцима код Жабља, нови гасовод у Србији, Балкански ток, од бугарске до мађарске границе.

Агенција РИА Новости ову вест објавила је као насловну на свом сајту, наводећи да су церемонији отварања присуствовали и руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко и директор Србијагаса Душан Бајатовић.

Агенција ТАСС такође је пренела вест о пуштању у рад гасовода Балкански ток, уз напомену да је церемонију директно преносио Тањуг.

ТАСС наводи речи председника Вучића да је пуштање у рад Балканског тока најбољи новогодишњи поклон, јер је то пројекат који ће Србији обезбедити стабилност и подстаћи развој домаће инфраструктуре, као и да ће постати привлачнија за инвеститоре.

Балкански ток је део гасовода Турски ток, пројекта руског “Гаспрома” и турског “Боташа”, који би требало да обезбеди стабилно снабдевање гасом Турске, јужне и југоисточне Европе.

Гасовод је дуг 930 километара са капацитетом од 31,5 милијарди кубних метара гаса годишње.

Први крак пролази кроз Турску, док други крак иде ка Бугарској, Србији и Мађарској.

Србија и Бугарска тај део гасовода називају Балкански ток.

Капацитет сваког крака је 15,75 милијарди кубних метара гаса.

Та количина енергије довољна је да задовољи потребе 15 милиона средњих домаћинстава.

Извор: Танјуг

Check Also

Селаковић у Холандији: Сто тридесет година дипломатских односа, подршка Хага “Отвореном Балкану”

Министар спољних послова Никола Селаковић састао сe у Хагу са холандским шефом дипломатије Беном Kнапеном, …