Главна / Вести / Косово и Метохија / Антонијевић: Пацијенте у Северној Митровици лечимо као и у целој Србији

Антонијевић: Пацијенте у Северној Митровици лечимо као и у целој Србији

Борба са корона вирусом обележила је годину за нама у читавом свету, а у тој арени нашли су се и житељи српских средина на КиМ. У три одвојена таласа, до сада је заражено више од 3.500 људи, 86 их је преминуло, а тестирано близу 13.000 грађана. Епидемиолог из Завода за јавно здравље у Северној Митровици др Александар Антонијевић рекао је у разговору за Косово Онлајн да је вирус ковид-19 још увек непознаница у много чему, мада, како је додао има и ствари које су временом постале јасније.

Ту је, како каже, пре свега чињеница да у зависности од тога колика се количина вируса унесе у организам, зависи и каква ће клиничка слика зараженог бити.

Зато је, како додаје, веома битно носити маске, које не штите у потпуности, али спречавају да већа количина вируса уђе у организам.

“Од дозе унетог вируса у организам зависи да ли ће се болест уопште развити и каква ће клиничка слика бити. Маске нису стопостотна заштити, јер не постоји потпуна заштита од респираторних инфекција, али оне имају функцију да спрече да велика количина вируса уђе у организам и изазове болест и тешку клиничку слику. Зато је веома битно да се оне носе, поготово у затвореном простору”, рекао је Антонијевић.

Он истиче да је сасвим сигурно да се вирус, осим капљичним путем, преноси из ваздуха па је заштитне маске неопходно носити и на отвореном простору. “Све је више истраживања која потврђују ту сумњу која је од старта била, зато су се од самог почетка опредељивале болнице за смештај ковид пацијената у којима није било централне климе”, наводи Антонијевић.

Здрава исхрана и јачање имунитета такође могу да помогну у борби против корона вируса. Ипак, оно што брине је да се вирус навраћа већ после неколико месеци и код оних који су већ једном били заражени, јер у телу нису створена антитела. “Проблем је у томе што не створе сви антитела на вирус, а разлог томе је јачина имунитета или недовољна количина унетог вируса који би озбиљније напао организам, па се организам локално избори са вирусом, задржи га у грлу, не допусти да вирус продре у систем органа и зато пацијенти који преболе вирус са лакшим симптомима, у већини случајева не створе имунитет”, каже др Антонијевић.

Он додаје да је у српским срединама најмање десет пацијената било који су већ два пута до сада прележали корона вирус, међу којима има и медицинских радника из Здравственог центра у Северној Митровици.

Различити сојеви корона вируса, изазвани многобројним мутацијама, довели су до тога да се и таласи које смо до сада имали разликују по много чему. У првом, који је најдуже и трајао, било је најмање заражених и умрлих, док је други, по речима Антонијевића, био најтежи по броју хоспитализованих особа у односу на број заражених.

“Најинтензивнији је последњу талас где имамо и највећи број пи-си-ар потврђених случајева. У првом таласу је епидемијска крива постепено расла, за разлику од другог таласа у којем смо већ после недељу дана достигли врхунац епидемијске криве. У том таласу је сваки пети пацијент захтевао хоспитализацију и било је доста тешких клиничких слика, али је број тих пацијената био мањи у односу на трећи талас у којем смо достигли болничке лимите. Процене су да у овом последњем таласу сваки 12 до 15 пацијент захтева болничко лечење, па се стиче утисак да је тежа клиничка слика у последњем таласу, што није тачно”, наводи Антонијевић.

Према његовим речима, са новим открићима специфичности корона вируса, мењала су се и упутства која добијају од националне куће “Батут” и по којима од самог почетка раде. “Тиме нам је у многоме олакшан посао, упутства су јединствена на територији целе Србије и потпуно исто се ради, како у Косовској Митровици, тако и у Београду. Све се то усаглашава и са сазнањима која спроводе истраживачи у свету”, каже Антонијевић.

У прилог томе говори и чињеница да је средином трећег таласа потпуно укинуто ретестирање особа које су заражене корона вирусом. “Опсежним истраживањем дошло се до информација да делови вируса могу да остане у грлу и дуже од 14 дана, али пацијент није заразан за околину после тог периода. Вирус остаје у организму и код оних код којих је ушао у систем органа, а тестом из грла и носа се покаже да га нема. Код таквих пацијената вирус се излучује путем урина и столице, али тада он није опасан за ширење”, објашњава овај епидемиолог.

Он наглашава да је период заразности најинтензивнији дан или пола дана пре појаве симптома и за време трајања симптома. “Како симптоми слабе и престају, тако и заразност престаје и пар дана након престајања симптома не постоји никаква шанса за ширење вируса”, наводи др Антонијевић.

Уз честитку за новогодишње и божићне празнике, Антонијевић је још једном упутио апел свим својим суграђанима да празнике проведу у кругу својих породица, јер се, како је истакао, показало да су масовна окупљања најпогоднија за ширење корона вируса.

Извор: Косово онлајн

Check Also

Миливојевић: Косовско питање се не може решити без УН и Савета безбедности

Србија не доводи у питање ниво пријатељских односа са Русијом, као ни стратешке интересе у …