Главна / Вести / Србија / Дачић: Важно јачати Републику Српску, нема промене Дејтона испод стола

Дачић: Важно јачати Републику Српску, нема промене Дејтона испод стола

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић истакао је да је важно одржати заједништво у одбрани постојања Републике Српске и њеном сталном јачању, прије свега економском, као и у још јачим везама са Србијом, те нагласио да Београд неће дозволити да се притисцима и “испод стола” промени дејтонски поредак.

Дачић је у празничном интервјуу за Срну изјавио да су односи Србије и Републике Српске пример како треба да изгледају односи две најближе заједнице.

Каквим видите у будућности однос Србије и Републике Српске и на који начин би се две републике могле још приближити, наравно у складу са Споразумом о специјалним и паралелним везама?

“Они су пример како треба да изгледају односи две најближе заједнице. Мислим да нам други народи завиде на томе какве смо везе до сада изградили и каква интензивна сарадња иде непрестано у оба смера, али није то најважније. Важно је да одржимо заједништво у одбрани постојања Републике Српске, у њеном сталном јачању, пре свега економском, као и у још јачим везама са Србијом. Наше приближавање ће ићи још брже кроз наше економске везе, кроз градњу и модернизацију инфраструктуре, кроз подршку пројектима из здравства и образовања, на пример. Имамо веома динамичну годину иза нас, донете су неке важне заједничке одлуке, попут пројекта аеродрома у Требињу, попут Хидроенергетског система ”Горња Дрина” и градње деоница ауто-пута према РС и даље ка Сарајеву. Такви послови нас трајно везују једне за друге. Србија је и до сада улагала доста у РС, где год је било потребно, а то види као улагање у саму себе, нема ту никакве разлике. И у наступајућој години треба да наставимо тим путем, још интензивније, а ја се надам да ћемо за то имати још више слободе, како епидемија вируса буде слабила”, рекао је Дачић.

Како напади из политичког Сарајева на Републику Српску, захтеви за њено укидање, као и напади на политику Србије према БиХ утичу на однос Београда према БиХ и каквим тај однос видите у наредној години?

“Недавно смо били сведоци, поводом обележавања 25 година од Дејтонског споразума, колико су и даље јаки напори и у БиХ, а и изван ње, да се овај поредак промени. Не како је прописано – сагласношћу конститутивних народа и оба ентитета, него некако испод стола, притисцима и то искључиво на РС и на српски народ. То неће тако ићи и Србија то неће да дозволи. Србија је најпринципијелнији бранилац Дејтонског споразума, ми само инсистирамо на томе да све што је договорено буде и примењено и тако већ четврт века. То је најчистија, али и најјача позиција и због тога није успео ниједан напор да се стање на терену промени. А у то се и данас улаже велика политичка енергија, али узалуд. Како мисле да се БиХ очува тако што ће укинути Републику Српску? То није могуће. Србија недвосмислено поштује суверенитет БиХ и то не само на речима, као многи други. Ми то показујемо и кроз економску сарадњу, кроз одличну међудржавну сарадњу током пандемије на пример. Србија је својим хуманитарним летовима, бесплатно превезла на стотине држављана БиХ кући из најудаљенијих крајева света, где су били заробљени, па и заборављени. Али не можемо да допустимо да неко, заузврат, оспорава Републику Српску, тражи њено укидање, или да тражи да БиХ призна косовску независност. То ни до сада нисмо толерисали, а нећемо ни убудуће. Србија и БиХ су комшије, имамо богату трговинску сарадњу, она иде ка две милијарде евра годишње, и у њој Србија остварује суфицит, а то је ствар коју и даље морамо да подстичемо. Надам се да ћемо у новој години имати мање питања око којих се сукобљавамо него оних о којима се слажемо”, изјавио је Ивица Дачић.

Који ће бити приоритети парламента Србије у  наредној години,  који ће бити  највећи изазов у политичком и економском смислу, али и националном и идентитетском и како видите парламентарну сарадњу са парламентом Републике Српске?

“Пре свега то је очување јавног здравља и ја се надам да смо доласком вакцина ушли у завршницу те борбе. Србија је економски спремно дочекала ову кризу, наши параметри у том погледу су међу најбољима у Европи, тако да сви очекујемо наставак економског замаха који је присутан већ годинама. То је предуслов и за одбрану наших политичких позиција, а ту је питање Косова и Метохије и даље на првом месту. Нажалост и не нашом кривицом, поново смо доспели у застој, због ко зна које по реду политичке кризе у Приштини, где ће вероватно поново на нове изборе, а то значи и прекид суштинских разговора док се не изабере ново руководство. Ми смо спремни, имамо јасне циљеве и јасну политику, тако да можемо да обновимо разговоре у било ком тренутку. Да зависи само од нас, дијалог би другачије изгледао. Што се тиче односа са Републиком Српском, а ту видим и односе два парламента, нема сумње да ће они остати на самом врху наше политике, и не само политике. То је много више од политике, реч је о односима као у једној кући, у којој треба да влада слога, солидарност и стални напредак. Ако то очувамо, а уверен сам да хоћемо, нема те невоље којој нећемо моћи да се одупремо”, закључио је Дачић.

Извор: Срна

Check Also

Вучић: Контактирао сам Лајчака, рекао сам му шта мислим

Председник Србије Александар Вучић слетео је данас у Рашку, где би требало да се у …