Главна / Вести / Србија / У понедељак одлука о датуму вакцинације Спутњиком В

У понедељак одлука о датуму вакцинације Спутњиком В

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек изјавио је данас да ће у понедељак, 4. јануара, на састанку са министром здравља Златибором Лончаром бити донета одлука када ће и од којих градова почети вакцинација Спутњиком В.

Ђерлек је рекао да ће прво бити вакцинисани здравствени радници у одељењима интензивне неге, а после тога и остали здравствени радници.

“Поделили смо здравствени систем у седам група, и прво ће то бити здравствени радници у јединицама интензивне неге, следе амбуланте у домовима здравља и пријемно-тријажни центри, ковид болнице, лабораторије у којима се дијагностикује ковид -19, затим јединице интенизвне неге у нон ковид деловима, хируршка одељења и запослени у домовима здравља”, рекао је Ђерлек за Т а н ј у г.

Ðерлек очекује 4. или 5. јануара још 20.000 доза Фајзерове вакцине, укупно 78.000 у јануару.

“У јануару очекујемо и велике количине Спутњик В вакцине и кинеске Синофарм вакцине у другој половини месеца”, рекао је Ђерлек.

На питање да ли би Србија могла да буде партнер “Бионтека” за производњу РНК вакцина, с обзиром да је шеф тог фармацеутског концерна рекао да они покушавају да придобију нове партнере који би за њих производили, Ђерлек је казао да је цела ситуација са корона вирусом показала колико је Торлак битан.

“Држава ће сигурно у наредним месецима и годинама улагати у Торлак. Циљ нам је да га оспособимо и да уложимо средства, да ли ће то бити само наша средства или кроз неки конзорцијум са иностраном фирмом, свеједно, али било би изузетно значајно да Србија има своју институцију која ће производити вакцине”, рекао је Ђлерлек.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Одржана седница Савета за националну безбедност због захтева Приштине за чланство у Савету Европе

У Београду је данас одржана седница Савета за националну безбедност, којом је председавао председник Србије …