Главна / Вести / Косово и Метохија / Петронијевић: Случај Жуте куће један од најгорих и најтежих злочина

Петронијевић: Случај Жуте куће један од најгорих и најтежих злочина

Специјални суд у Хагу је почео озбиљно да ради, али оно што недостаје су оптужнице за заједнички злочиначки подухват ОВК за расељаваје и етничко чишћење Срба са Косова, као и за случај трговине људским органима познатом као “Жута кућа”, рекао је у интервјуу за Косово Онлајн адвокат Горан Петронијевић.

“Проблем Жуте куће је очигледно проблем недостатка прикупљених доказа од стране тужилаштва. У више наврата је учињено све да се докази који постоје елиминишу, од материјалних доказа до сведока. Нисам оптимиста да ће случај Жуте куће доћи на дневни ред да се процесуира, а било би јако добро, јер то је један од најгорих и најтежих злочина који се догодио на овом простору”, оценио је Петронијевић.

Он каже да је тешко у овој почетној фази, после активирања само неколико оптужница, и неколико претпретресних конференција, рећи тај суд ће радити овако или онако. Оно што би требало да указује да ће радити како треба, према његовим речима, је то што су сви који су процесуирани стављени у притвор, и то је озбиљнија ставка у њиховом раду, позитиван сигнал да ће радити озбиљно.

“Међутим, ми смо се мало занели у самозадовољсту и испуњењу некакве правде, у смислу да после толико година ево Тачија у Хагу…Али, ми немамо ништа од тога. Јер, где је у оптужници заједнички злочиначки подухват за етничко чишћење Косова и Метохије од Срба пре свега, потом неалбанаца, а затим и политичка убиства. У овом случају испада да је у питању заједнички подухват елиминисања политчких противника. А, онда је успут, и нешто Срба убијено.То нама не значи ништа. Зашто ми треба да бринемо и расправљамо о томе зашто су се Албанци из политиких разглога међусобно убијали. Они су у том трентуку били наши противници јер су ратовали против Србије. Прво су обављали терористичке активности у једној фази, па је тероризам прерастао у устанак за отцепљење, и помагали су НАТО који је напао без сагласности СБ УН нашу земљу. Били су пешадија у време НАТО бомбардовања, били су наши противници и шта нас брига што су се они међусобно убијали. То су политичка, криминална убиства. И она тако треба да се посматрају, а не да се стављају у конткест решавања проблема злочина ОВК. Мене не занимају ти злочини. Занимају ме злочини над Србима и њихов заједнички злочиначки подухват који је суштина и срж делатности терористичке ОВК – то је расељавање, етничко чишћење Срба са Косова и Метохије, неалбанаца и њима нелојалних Албанаца. То је суштина, каже Петронијевић.

Истиче да је једина корист коју имамо нека врста релаксације кривице која се нама стављала на терет. Јер, све те Албанце које сада наводе да их је побио ОВК, раније се тврдило да су их убили Срби, односно српске снаге. “Једино у том правцу нас то може да занима. Иначе ми немамо сатисфакцију. У оптужници се помињу нека места па се на основу тога може закључити да су у питању Срби. Иначе, овако како пише у оптужници, припадници ОВК су елиминисали своје политичке противнике, па између осталог и Србе, јер су и они били политички противници. Колико год да се ми упињемо да придајемо велики значај раду тог суда, бојим се да ће се рад тог суда свести опет на оно што смо у најцрњим предвиђањима говорили, а то је да је то механизам за дисциплиновање непослушних албанских лидера са простора Косова и Метохије”.

На питање да ли ће случај трговине људским органима бити део ових судских процеса, Петронијевић одговара да опструкције у том случају постоје од стране свих. “Не само од косовских Албанаца и њихових људи, њихове политичке елите која је углавном и процесуирана, и која ће можда бити процесуирана ако није до сад, већ и од државе Албаније која је имала озбиљно учешће у томе, и њене службе безбедности које су итекако биле инволвиране у све оно што се догађало на КиМ. Од наоружавања, припрема, давања простора за обуку, па до директног учешћа одређених броја њихових припадника војске, полиције, снага безбедности у нападима на територију СР Југославије”.

Петронијевић наводи да све оно што се открило или би се откривало у наредном периоду могло би да буде компромитујуће за Албанију и та земља, не само у смислу солидарности са косовским Албанцима, већ и по питању скривања сопственог учешћа, чини све да до откривања одређених ствари не дође. “Дакле, кочнице постоје на Косову, а има опструкција  и од стране Албаније. Постоје евидентирани докази и од стране сведока описано до детаља где се налази гробница у којој су сахрањивани људи којима су вађени органи, а никада ексхумација није урађена. Албанија никада то није прихватила”.

Следећи фактор кочничара, како наводи, са највећим утицајем је тзв. међународни фактор, или директно САД, односно НАТО. “Они не желе да се било шта ту уради што би могло да доведе до откривања њихове улоге у том случају. Ту постоји озбиљна улога у прикривању, јер да нема те улоге међународне заједнице, Албанија никако не би могла да се одупре захтевима за ексхумацијом. Докази који су постојали у Хагу су нетрагом нестали, односно уништени су уз образложење да не заузимају места. Па ко може веровати да за тако нешто као што је трговина органима, што је монструозан злочин, некоме може да падне на памет да доказе уништи. То може да уради само неко ко има изричит налог да се уништењем тих доказа умањи могућност доказивања или спречи доказивање. А то може само онај који је управљао Хашким трибуналом за бившу Југославију, а то је НАТО, односно САД, заправо онај део глобалистичке дубоке државе који је управљао САД последњих 20 година, а сада се ево поново враћа на власт”.

“Када имамо та три фактора која коче, шта ми можемо да очекујемо? Можемо да очекујемо да тај суд буде најбољи, са најбољим намерама, са најпоштенијим судијама, али ако сва три фактора буду кочничари у томе ми не можемо да очекујемо од тог суда ништа. Можемо да очекујемо да оперу биографије овима који су сада тамо. Као што је то урађено и са Рамушом Харадинајем”, истиче Петронијевић.

Петронијевић сматра да ће бити неколико нових оптужница, имајући у виду истраге које су се до сада спроводиле. “У зависности од активности три кочничарска фактора, косовских Албанаца, Албаније и међународног фактора. Ако сва три фактора буду упрегнута у томе, можемо да очекујемо да тај суд можда и престане са радом. Шта ће се убудуће одвијати, каква ће ситуација бити тешко је предвидети, јер након ступања Бајденове администрације на власт у САД Приштина ће добити газду који је њихов савезник, за разлику од претходне администрације, која је такође била њихов савезник, али не у потпуности. Видећемо како ће се они понашати, да ли ће евентуално косовска скупштина доносити одлуку о прекиду рада тог суда, или ће продужити рад тог суда. Ја ћу повући сву своју скепсу, када видим правоснажну пресуду албанским лидерима за злочине над Србима. Не мислим да је српска жртва важнија од неке друге, али мотив те жртве је важнији. Јер овде је мотив био етнички, а тамо политички. Политичко убиство је криминално убиство, а етничко убиство је ратни злочин”, закључује Петронијевић.

Извор: Косово онлајн

Check Also

Настављени протести грађана на северу

Ноћ на Северу Косова и Метохије је протекла мирно. Срби се и даље окупљају у …