Главна / Вести / Србија / Вучић са амбасадорком Португалије о приоритетима португалског председавања Савету ЕУ

Вучић са амбасадорком Португалије о приоритетима португалског председавања Савету ЕУ

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадорку Републике Португалије у Србији Марију Виржинију Мендес да Силва Пину, са којом је раговарао о приоритетима шестомесечног португалског председавања Савету Европске уније. 

Током сусрета, председник Вучић је нагласио да је Србија привржена свом европском путу и посвећена реформама и сарадњи са институцијама Европске уније. „Србија пружа пуну подршку и допринос свим пројектима које ЕУ спроводи како у Србији, тако и у региону Западног Балкана“, истакао је председник Вучић. Он је понудио пуну сарадњу Србије и када је реч о јачању капацитета за реаговања на јавне здравствене кризе.

Председник Вучић је изразио наду да ће Европска унија током шест месеци португалског председавања бити у могућности да превазиђе тешкоће и оствари приоритетне циљеве, међу којима су економски опоравак ЕУ и излазак из кризе. „Такође се надам да ће Португалија, током свог председавања ставити акценат на проширење Европске уније на Западни Балкан“, додао је председник Вучић.

Разговарајући о дијалогу Београда и Приштине, двоје саговорника пружили су подршку раду Мирослава Лајчака у преговарачком процесу.

Амбасадорка Мендес да Силва Пина је истакла да је главни мото португалског председавања „време за праведан, зелени и дигитални опоравак“ и додала да ће њена земља уложити напоре да предстојећих шест месеци обележе почетак новог циклуса у Европи, имајући у виду потешкоће и изазове које пандемија КОВИД-19 намеће Европској унији, Србији и целом свету. Као централну тему председавања истакла је јачање социјалног модела, у циљу подстицања поверења грађана у Европску унију.

Амбасадорка Мендес да Силва Пина честитала је председнику Вучићу на оствареним економским резултатима, који су претходне године били бољи него у многим земљама чланицама Европске уније.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Гашић са Боцан-Харченком о сарадњи у области унутрашњих послова

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић састао се данас са амбасадором Руске Федерације у Републици Србији …